Хиляди холандски фермери блокираха магистралите с протести

0

Хиляди холандски фермери излязоха на пореден протест като блокираха с тракторите си магистралите, предизвиквайки големи задръствания. Така те се противопостявят на обвиненията, че са виновни за замърсяването на въздуха с азот, информира Ройтерс.

Колони от хиляди трактори тръгнаха рано сутринта към Утрехт, а надвечер достигнаха и Хага, къдято бяха планирани отделни демонстрации. Това е третият фермерски протест, откакто като през май съд постанови, че Холандия нарушава правилата на ЕС за емисиите.

Фермери протест Холандия

Протести на фермерите в Грьонинген
Снимка: Anjo de Haan / HH

Протестите с тракторите вчера са обхванали над 357 км пътища, най-вече около Утрехт. В града работи правителственият институт за околната среда, който според фермерите е отговорен за разпространение на подвеждаща информация за азотните емисии. Миналата година не се чуваше нищо за азотните емисии, а сега те са въпрос на живот и смърт, заяви Миха Бууер, представител на протестиращите фермери.

Животновъдството е голям източник на азотно замърсяване наред със строителството и транспорта. Смята се, че селското стопанство е отговорно за 41% до 46% от емисиите на азотна основа. Фермерите заявяват, че полагат големи усилия да намалят емисиите си, но че ролята им за осигуряване на храна за страната е недооценена. Макар да не са обявени конкретни мерки срещу фермерите, една от политическите партии предложи Холандия да намали броя на отглежданите животни, което предизвика бурно недоволство в аграрния сектор.

След протестите в понеделник три провинции отмениха правилата си за ограничаване на замърсяването на азотна основа, наложено след решение на Държавния съвет, в което се казва, че Холандия не прави достатъчно за борба с въздействието на азотен оксид и амоняк.

Споделете.

Коментирайте

Close