Вкуси България със SlowTours.bg

Изчезна от пазара българският боб

0

На пазара рядко се намира български боб, ядем вносен и скъп

Български боб е почти невъзможно да се намери на пазара, за сметка на това навсякъде се продава вносен, показа репортерска проверка. Етиопия, Китай, Казахстан, Аржентина и Полша са основните държави, от които се внасят традиционните за българската трапеза бобови зърна. Цените обаче са от порядъка на 4,50-5 лева за килограм, като по-едрият стар фасул, продаван уж като “Смилянски”, достига цена от 12 лв./кг.

“От години у нас трудно се намира български боб, всичко е вносно”, разказва търговец от пазара в кв. “Кючук Париж” в Пловдив. Дори този, на чийто етикет пише “Добруджански фасул”, е произведен в Китай, допълва той.

Успял да намери производител на стар фасул и опитал да договори с него количества, но човекът обяснил, че цялата му продукция отива за продажба в София.

Българският боб изчезна заради дъмпингов внос

Бобът родно производство изчезна от пазарази заради дъмпингов внос, обясни директорът на Добруджанския земеделски институт  доц. Иван Киряков. Макар че учените от института са създали над 15 сорта български фасул, в последните години драстично намаляват площите у нас, засадени с традиционната култура.

Според статистиката, през 2010 г. с български боб са били засети над 14 000 дка ниви, година по-късно те са намалели на 9 500 декара. Негативната тенденция продължава, миналата година с боб са били засети не повече от 5000 декара, коментира за Agronovinite.com доц. Киряков. Добивите от декар също намаляват – средно около 105 кг/дка, докато в предишни години те са достигали близо 150 кг от декар.

“Държавата трябва да помисли за производителите и да насърчи родното производство, а не да позволява дъмпинговия внос”, смята земеделският производител от Велинградско Васил Карталов. От друга страна, агрономите препоръчват поне 10% от обработваемите площи да се засаждат с бобови култури, тъй като те съдържат много азот и поддържат почвата в добро състояние.

Търсенето на семена за български боб от земеделски производители расте

“Напоследък има голямо търсене на семена за боб, земеделските производители постоянно ни питат за посевен материал”, каза доц. Киряков.  Проблемът е, че у нас само Добруджанския земеделски институт произвежда качествени семена, минимални количества предлага и Институтът по земеделие и семезнание “Образцов чифлик” в Русе. Цената на сертифицираното семе е 5 лв., а на декар са нужни около 10-15 кг.

“Ще ни трябва време да отговорим на търсенето, но сме готови веднага да увеличим площите и да предложим на земеделците качествено семе за български боб“, увери доц. Киряков.

Добруджанският институт е предложил за одобрение и два нови сорта за стар фасул, които дават високи добиви, имат едри зърна, а реколтата може директно да се прибира от полето с комбайн.

Споделете.

Коментирайте

Close