Изкупната цена на пшеницата от нова реколта ще е около 290 лв./т

0

Изкупната цена на пшеницата от новата реколта се очертава около 290 лева за тон, посочват анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA. По настоящи оценки, общото производство на пшеница за 2019/20 год. е 5,7 млн. т.

Добитото зърно показва добри хлебопекарни качества, сочи направеният анализ. Близо половината от прибраната пшеница е с отлични показатели, при 15,75 % за реколта 2018 г., показват изследваните в Централната лаборатория за окачествяване на зърното проби. 41,70% от пшеницата е II Б група, докато през миналата година този процент е бил едва 16,10%. В трета група – пшеница за фуражни цели, сега попадат 52,20% при 78,6% през миналата година.

Такава реколта бе отчетена и на днешното заседание на Консултативния съвет по зърното. Добивите са средно с 8,7% по-високи от миналата година, когато общото количество ожъната пшеница бе 5,2 млн. т. Реколтата и като количество, и като качество е по-добра от предходната и се доближава до рекордната 2017 г., когато в страната бяха ожънати 6,13 млн. тона пшеница при среден добив от 535 кг/дка, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

В Добруджа обаче земеделците отчитат 10-12% спад при пшеницата и добив от 300 кг/дка, докато при ечемика има рекордни добиви от 900 кг/дка. Общо произведеният ечемик е около 534 хил. т. Добивът също е по-висок с 8,3% от 2018 г., когато прибрахме 492,5 хил. т. Средните изкупни цени за страната, според анализаторите от САРА, ще са около 275 лв/т. При рапицата прибраното семе се оценява на 430 хил.т., а средните цени за новата кампания се предвижда да са 670 лв/т, прогнозират от САРА.

Консултативен съвет по зърното

На заседанието на Консултативния съвет по зърното министър Танева сравни новата реколта от пшеница с тази от рекордната 2017 г.

По първоначални оценки, реколтираните площи с царевица през тази година ще възлязат на 4,5 млн. дка. Производството не се очаква да е под 3,3 млн. т. По прогнози на JRC-Mars, добивът ще е 7,53 т/ха, което е почти идентично с производителността от миналата година.

При слънчогледа се очаква намаление на площите до 7,27 млн. дка. Оценката на САРА за реколтата 2019/20 е тя да е около 1,7 млн. т. Прогнозният добив според JRC-Mars е 2,6 т/ха. Очакванията на САРА са, че отчетният добив няма да достигне тези равнища. Изкупните цени за новата реколта при пролетниците, е те да са малко по-високи от миналогодишните. При царевицата цената от място в Централна България е за около 280 лв/т, а при слънчогледа в Североизточна България е 570 лв/т.

По време на заседанието на Консултативния съвет по зърното браншовите организации поставиха и темата за необходимостта от добиване на еднородни партиди като сортове и качество, за да бъде продукцията конкурентна на всички пазари.

За първа година страната ни успя да пробие с износ на пшеница за Северна Африка, Индонезия, Сирия, Израел и Тунис. Експортът на пшеница до 31 юли е 780 000 т, като 165 000 т от общото количество са реализирани в трети страни. Очаква се до седмица експортът на пшеница да достигне 1 милион тона, добри са прогнозите и за износ на царевица.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close