Измръзналите овошки изискват по-специална резитба

0

Ниските температури и падналите слани през март нанесоха сериозни поражения на плодните дръвчета. Според специалистите в някои краища на страната това лято реколтата от плодове ще е по-слаба, тъй като на някои места са констатирани измръзвания до 80-90%, на други по-малко.

Резитбата на пострадалите от студовете дръвчета трябва да направите по-късно през пролетта, за да може по-лесно могат да установите повредите. Измръзналите клонки и леторасти се познават след като обелите с ножче кората. Ако дървесината е потъмняла, та дори и черна, със сигурност те са измръзнали.

От тези клонки и леторасти не се развиват пъпки. Те трябва да бъдат изрязани. Ако поражението е по-сериозно, то и резитбата е по-силна – до здрава тъкан. Тогава се следи за развитието на нови леторасти, които ще служат за оформяне на короната.

Ако са измръзнали само плодните пъпки, без да е засегната дървесината, се прави резитба за подмладяване на скелетните клони и разклонения. Операцията е валидна за много старите дървета. По-силна резитба за подмладяване на скелетните клони и разклоненията, а така също и на обрастващите клони се прави при възрастните дървета. Короната трябва да се прореди. Реже се на 3-4 годишна дървесина. Младите дръвчета се нуждаят от слаба резитба на скелетните клони и разклонения.

Споделете.

Коментирайте

Close