Вкуси България със SlowTours.bg

Изнасяме сливенски праскови за Русия

0

Изнасяме сливенски праскови за Русия след 20 г. прекъсване

Стопани от Сливенския край изнасят праскови за Русия след 20-годишно прекъсване. Експортът е основно на десертни праскови, обясни председателят на Сдружението на производителите на праскови у нас Христо Петров пред в. Стандарт. Той уточни, че от години в Русия се предлагат по-некачествени плодове от кавказките републики, но сега България се опитва да върне позициите на българската праскова, която е с по-добър вкус и по-високо качество.

Цената на износа също е добра – около 2,20 лв. за килограм на едро. Прогнозите са тази година да произведем около 3000 т десертни праскови.

Румънски търговци изкупуват нелегално българските праскови

Основният проблем за производителите в Сливенско са румънските прекупвачи, които изкупуват направо от градините продукцията, без да издават никакви документи. По думите на Петров, 80 на сто от търговията по борсите е нелегална. Изкупените български праскови се продават в Букурещ и Констанца на няколко пъти по-високи цени.

Част от произведените праскови се преработват в предприятия в Сливен, Пловдив и Гърция, а изкупната цена на плодовете за компот е 68 ст. за първо и 25 ст. за второ качество.Праскови изкупуват фирми от Италия, Гърция, Румъния и Русия.

Споделете.

Коментирайте

Close