BASF InVigor

Източват субсидиите за пчелари с празни кошери

1

Пчелари в Софийска област са кандидатствали за подпомагане по de minimis с празни кошери. Те разполагат със заверени дневници за проведен есенен преглед, съобщи в Плевен директорът на дирекция “Животновъдство” в аграрното министерство Силвия Василева, която гостува при откриването на 17-ото международно изложение “Пчеларство 2019”.

Проверките засега са извършени в две области по разпореждане от министъра на земеделието Румен Порожанов да се види как се усвояват средства по имунопрофилактичната програма, която се обезпечава от националния бюджет. Средствата се усвояват от частнопрактукуващите лекари под контрола на БАБХ. “Когато колегите почват да отварят кошерите се оказва, че от 100 кошера 92 са празни. Само сандъци. Имената на тези пчелари ги проверихме в ДФ “Земеделие” – кандидатствали са по de minimis със заверени дневници за извършен есенен преглед”, каза Силвия Василева.

Пчеларско изложение Плевен
В изложението в Плевен участват над 150 фирми от 22 държави от Европа и Азия

Държавната помощ се изплаща на пчелари, които имат поне 20 пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед. Субсидиите покриват част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставят с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

“Частнопрактикуващите лекари са свързани с пчеларите и животновъдите, а пчеларите са заинтересовани дневниците им да бъдат заверени. Това е единственият документ, който доказва здравословното състояние на пчелните семейства. Така се получава връзка, която до известна степен изкривява нещата. Санкции ще понесат и двете страни, но няма как да се продължава по този начин, предстоят още проверки, в други области”, подчерта Силвия Василева.

Момчил Неков
Момчил Неков

Източва се и Националната програма за пчеларство, сигнализира евродепутатът и член на Комисията по земеделие Момчил Неков, който откри пчеларското изложение в Плевен. “Има злоупотреби с парите по програмата – те директно изтичат за закупуване на определени кошери, които са калкулирани на завишени цени”, заяви евродепутатът и допълни, че след 2021 г. парите по Националната пчеларска програма ще се завишат с над 50 на сто.

loading...
Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close