Къде е потенциалът на България в доставките на европейския пазар?

0

Потенциалът на България в производството на хранителни стоки от различните продуктови групи е очевидно неизползван, показва анализ на търговския обмен на единния европейски пазар*.

Резултатите на производителите от отделните страни членки на Европейския съюз са въпрос на качество и интелигентен маркетинг – гарантирани пазарни дялове или потребители няма. Статистиката показва наистина впечатляващи резултати за търговския обмен между държавите в Евросъюза.

За продуктовите групи сирена стойностите достигат 14,6 млрд. евро,за шоколадовите изделия 10,2 млрд. евро, за продуктовите групи вино 9,9 млрд. за птичите меса 6,9 млрд. евро през 2014 г.

Доставки на български храни на пазара в ЕС

България постига най-добри позиции между държавите членки на ЕС за месата от домашни птици и цигарите.

От представените по-горе продуктови групи най-добра позиция между държавите членки на ЕС през 2014 българската страна постига за месата от домашни птици и цигарите – 18-то място на единния пазар от 28-те държави. 22-ра позиция е постигната за шоколадовите продукти, естествен мед и ябълки.

За продуктовите групи сирена България има 23-та позиция. Същото място заема нашата страна при доставките на алкохолни напитки, бисквитени продукти, както и за продуктовите групи плодови сокове. За пресни или охладени домати мястото на единния пазар на ЕС за България е 24-то. Виното, както и макаронените изделия посигат 27-ма позиция.

Данните за доставките и търсенето на пазара на ЕС може би ще мотивират производителите и търговците.
Статистиката показва 2,6 млрд. евро обмен на макаронени продукти на единния пазар на ЕС между 28-те държави членки на общността за 2014 г. Разбира се конкуренцията е висока, както и търсещите и купуващите потребители. Може би потенциалът за инвестиции в сектора не е за пренебрегване, както и в редица други сектори.

Професионални презентации, проактивни комуникации, отлични търговски екипи и успешен маркетинг са необходими за да имат шанс производителите за по-добри позиции в бъдеще.

Автор: Анелия Стойкова**

*Използвани са данни на ЕК за тарифни подпозиции от митническата тарифа 0207 – меса от домашни птици; 0406 – сирена и извара; 0409 – естествен мед; 0702 – домати, пресни или охладени; 080810 – ябълки; 1001 – пшеница и смес от пшеница и ръж; 1806 – шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао; 1902 – макаронени изделия; 1905 – хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти; 2007 – конфитюри, мармалади и др.; 2009 – плодови сокове; 2103 – готови сосове, подправки, майонези и др.; 2204 – вино; 2207 и 2208 – етилов алкохол; 2402 – цигари.

**Анелия Стойкова е магистър по икономика, дипломирана в УНСС. Има специализации, свързани с търговията със селскостопански стоки по програма към Американския департамент по земеделие, търговски преговори в JVI – Австрия, Институт по международни отношения в Хага, европейска административна практика, управление на екипи и реклама в СУ „Св. Климент Охридски“ и др. Координирала е дейности по приемане на доклади на “Ърнст & Янг”, свързани с работата по програми, финансирани от ЕС, участвала е в срещи в различни формати към Европейската комисия в Брюксел. В предходните години реализира проекта marketing-review.eu за позициониране на нови продукти на нови пазари и разработване на проекти.

Споделете.

Коментирайте

Close