Вкуси България със SlowTours.bg

Как да направим натурално сирене ни учат майсторите на пармиджано

0

Как да направим натурално сирене без изкуствени ензими и подобрители, ще ни научат майсторите на италианското пармиджано по време на онлайн курс тази вечер. Регистрацията е безплатна, а обучението започва в 19,30 часа българско време, като излъчването ще е директно от Италия на английски и френски език.

Какво стои зад истинското натурално сирене?

Това е пашата по тучни ливади и планински пасища, породи животни, които традиционно са свързани с територията, на която живеят, мляко, богато на млечни бактерии, които позволяват да се преработва в сурово състояние, както и експертизата на мандраджиите, казват организаторите от Terra Madre Salone del gusto. За разлика от натуралните сирена, индустриално произведените са направени от млякото на няколко избрани породи високопродуктивни животни, хранени със силаж, често пъти без да са виждали пасище и ливада.

Сиренето се произвежда от мляко с добавени млечни ферменти, селектирани за интегриране на микробната флора. Натуралното производство на сирене е основна цел на движението Slow Food, което стои зад инициативата за обучението, но и не само – много производители вече не използват индустриално подбрани ензими, докато други са в началото на пътя, който все още изисква обучение и обмяна на опит. Майсторите на пармиджано от Консорциума за ЗНП Parmigiano-Reggiano винаги са работили в съответствие с тази производствена философия, затова тази вечер те ще предадат своя опит на всички производители, които желаят да се научат да правят натурално сирене.

Много производители на сирене вече не използват индустриални ензими

Основният разговор ще е върху това как се правят сирена без добавени ферменти, какви са производствените последици, които произтичат от това, с какви предизвикателства и рискове се сблъскват тези, които избират да произвеждат сирене по натурална технология, какви са предимствата? Модератор на обучението ще е Николас Флорет, основател и президент на асоциацията Des Fromages Naturels de France, а говорители ще са:

  • Джампаоло Гаярин, технолог от фондация Edmund Mach и сътрудник на Slow Food;
  • Игино Морини, Консорциум за ЗНП Parmigiano-Reggiano;
  • Пиеро Сардо, президент на Фондацията на Slow Food за биоразнообразие.

Регистрацията за обучението може да се направи от ТУК.

Споделете.

Коментирайте

Close