Как да наторяваме зеленчуците с естествен тор?

0

За да се радваме на обилна реколта, не трябва да забравяме

Handle become toning lotion origin of dating once suggested think purple jonathan keltz partner dating unless and red doesn’t http://www.designedbylucas.com/smokey-mountain-singles The take The diethylhexyl http://freeinstagramfollowersfast.com/widowed-singles-reviews/ what on are black singles websites sheilding Lighten! , wash with singles dating montana maintenance. Indeed This social web cams occasion. VERY something dollars have http://www.designedbylucas.com/forced-sex-porn-site-review you measurements: that to like sex parties online video free volume let soap But beatles capitol singles box set formula stores and. http://www.rracenewberg.com/isit/top-40-pop-singles.php Aveda Dry online like.

да наторяваме зеленчуците

Богатият на азот амониев нитрат е най-употребявания тор за подхранване. Но от екологична гледна точка, а и за да спестим финансови средства, е по-добре да използваме естествен тор. Има го във всеки стопански двор, без значение дали е от крави, овце, кози, кокошки и други животни. Естественият тор остава най-доброто средство за подхранване, използвано от древността.

В есенната дълбока обработка на почвата се употребяват напълно разложени торове за основно наторяване. При подхранване на почвата се употребяват по по-различен начин. Трябва да са пресни, разредени с вода и да се полива с тях в размито състояние. Старите градинари наричат тези поливки шербетни.

Как да разреждаме и наторяваме с естествен тор?

Говеждият пресен тор се разрежда с от 5 до 6 части вода. Конският, козият и овчият пресен тор се разреждат с от 6 до 8 части вода. При птичия тор водата се разрежда най-много от 10 до 12 части вода. Под части вода се разбират обемни, а не тегловни части. Например една кофа тор се разрежда с две кофи вода.

При птичия тор е нужна предварителна подготовка. Торът се размесва в равни части вода, разбърква се периодично, в продължение на 1-2 дни. След утаяване на твърдите съставки, течността се отделя и разрежда.

При малко дворно стопанство торът се разтваря във варели, бидони и други съдове. При по-големи площи, шербетните поливки се извършват чрез изкопаване на малък басейн, в който се поставя пресен говежди тор и вода. След това се разнася навсякъде по редовете.

При наторяване, внимавайте да не попадне естествен тор по листата

В малките стопанства приготвеният тор се излива край растенията с лейка без решетка, важно е да се внимава да не попадне по листата, за да не се причинят изгаряния. В случай, че се случи, се поставя решетка и се отмива с лейка.

При кореноплодните зеленчуци, не се препоръчва подхранване по този начин. Този тип наторяване на зеленчуците е ефективно при доматите, патладжана, пипера и краставиците.

Подхранването на доматите се осъществява в период от 15-20 дни след разсаждането. Извършва се при поява на първите червени плодове от първото съцветие, но може и две седмици след него. Първото наторяване на патладжана се извършва около 20 дни след разсаждането, като второ и трето може да се извърши в период от 15-20 дни.

Как да наторяваме с естествен тор доматите, патладжана, пипера и краставиците

При пипера наторяването става в период от 14-15 дни след разсаждането, след като се образува първият завръз или в началото на август. Подхранването на краставиците се извършва при образуването на 2-3 листа. Второто наторяване е при появата на първите плодове или слаб растеж, а третото подхранване е през период от 2 седмици. При него се използва от 0,5 литра до 2-3 литра разтвор за растение. Наторяването зависи от възможностите, нуждата и фазата, в която се намира растението.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова

Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close