Вкуси България със SlowTours.bg

Как да опазим овошките от струпясване, мана и червеи

0

След затопляне на времето трябва да продължим с грижите за младите дръвчета. След като встъпят в плододаване, се премахват плодовете на разстояние до 50 сантиметра от върха на водача, скелетните клони и разклонения.

На опитните овощари е известно, че прекаленото натоварване с плодове в млада възраст се отразява неблагоприятно върху новозасадените дръвчета. За да им помогнете да укрепнат по-бързо и да встъпят в плододаване, може да подхраните новозасадените дръвчета с размит пресен оборски тор във вода или да използвате амониева селитра. Задължително условие за юни е обилната поливка, за да осигурите на младите дръвчета продължителен растеж.

С настъпване на летния сезон се увеличават грижите на овощарите при борбата с болести и неприятели по овощните дръвчета. Пръсканията не са задължителни, когато не сте установили нападения от вредители, но за съжаление в по-голяма част от случаите пръскането е наложително при младите ябълки, круши, сливи, череши и вишни.

Когато отглеждате ябълки и круши трябва да внимавате при борбата със струпясването, понеже високата все още влажност благоприятства развитието на болестта. Ябълковите дръвчета, които са засегнати от брашнеста мана могат да се третират с препарати, които действат и срещу струпясване. През първите девет-десет дни от месеца се пръска срещу ябълков плодов червей. При полските райони това е второ пръскане, а в по-високите части и морското крайбрежие – първо.

За целта е препоръчителна употребата на препарати като: Децис 2,5 ЕК (концентрация – 0,03%), Децис 25 ВГ (концентрация – 0,03%), Децис 100 ЕК (доза на дка-7,5-12,5 мл/дка), Супесект мега (Суперсект екстра) (концентрация-0,015%), които имат контактно и стомашно действие и карантинен период от 1 седмица. Голяма част от овощарите пръскат с Релдан 40 ЕК, който има контактно и стомашно действие и карантинен период от две седмици.

В края на юни много често се наблюдава появата на второто поколение на сливовия плодов червей, но пръсканията на сливовите дръвчета започват още през първите 10 дни от месеца. Може да използвате препарати като: Децис 100 ЕК (доза на дка – 7,5 – 17,5 мл/дка), Децис 2,5 ЕК (концентрация – 0,05%), Вазтак нов 100 ЕК (концентрация- 0,0125%) и Дурсбан 4 ЕК (концентрация -0,15%).

В началото на месеца се пръскат късните сортове череши и вишни, които са нападнати от черешова муха с препарати като: Децис 2,5 ЕК (концентрация – 0,05%), Вазтак нов 100 ЕК (концентрация- 0,0125%) и Карате Зеон.

Споделете.

Коментирайте

Close