Как да отгледаме лимон от семка в домашни условия

0

За да засеем лимон е нужно да отделим семената веднага от плода, като за целта се налага обилно да ги измием с вода. Почвата трябва да бъде балансирана с равни части листовка, пясък и рохкава градинска пръст. Оптималната температура за прерастване е между 18 и 20 градуса. Ако и влагата е равномерна, но все пак семената не поникнат в рамките на 4 седмици, значи са неблагонадеждни.

Щом нашият лимон развие поне 3 листа се налага да се прережат връхните части на корените му и да се засадят отново в малка саксия. За да има оптимален шанс за прихващане е добре да се захлупи със стъклена чаша, поне през първите дни. По този начин растенията израстват по-бързо и развиват по -разклонен корен. Щом корените на лимона обхванат саксийна пръст е нужно да го присадим в нова саксия, като корените се налага отново да бъдат подрязани. През първите 12-24 месеца се използва една и съща саксийна пръст.

Лимон в домашни условия

Лимонът вирее добре и в домашни условия

Нужно е голямо търпение специално с лимоните, получени от семе, защото те се нуждаят от минимум 10 години, за да вържат, а понякога дори и 20. Техните плодове винаги се отличават от тези на майчиното растение и почти във всеки случай те са по-некачествени. Ето защо е препоръчително облагородяване или иначе казано да се направи присаждане на лимон.

Щом стъблото на дръвчето достигне дебелина сходна с тази на обикновен химикал е редно да се направи присаждане. По-добре е да направи присаждане на спяща пъпка, което е възможно през юли и август. Операцията не се различава с нищо от присаждането на овощни дървета.

През зимата е добре да съхраняваме плода в хладно помещение с достатъчно светлина, а оптималната температура е не повече от 8 градуса. През следващата година се изрязват останките от дивото стъбло, което се намира точно под пъпката. Когато присадникът достигне между 15 и 20 сантиметра, той се съкращава, за да се получи по-ниско, но симетрично дръвче.

Обикновено плододаването при лимоните започва след 3-та година. За възрастен лимон оптималната пропорция за почва се състои от 2 части градинска пръст, 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък.

Нужно е лимонът да се подрязва два пъти годишно, един път през пролетта и един път през август, тъй като той плодоноси на къси коренчета. Клоните, които са дали плод се режат на ниско – една или две пъпки, а тези, които не са се правят пръстеновидни изрезки на кората, за да се спре израстването и да се предизвика образуването на плодни разклонения.

Можем да допираме с памук тичинките, а след това и близалцата на разтворените цветове на лимона. Това се нарича изкуствено опрашване и спомага за по-добро плододаване.

През лятото е нужно да обособим място за нашия лимон, което както може да бъде полусенчесто в градината, така и тераса с източно или северно изложение, стига растението да не е изложено на силна слънчева светлина. Нужно е подхранване през периода на нарастването и обилно поливане през топлите месеци. За оптимално подхранване се препоръчва разреден във вода, угнил, птичи тор. Като превенция от окапване, можем да пръскаме листата на растението с вода през лятото.

През зимата трябва да оставим лимона да почива, полива се рядко, изисква температура не по-висока от 8 градуса  и е добре да се съхранява на хладно и светло помещение. Ако въздухът в стаята е твърде сух, може да се прибегне до изкуствено оросяване, за да не окапят листата на дръвчето.

Споделете.

Коментирайте

Close