Как да отглеждаме джинджифил в домашни условия

0

Отглеждането на джинджифил у дома е все по-често срещана практика. Много хора използват лютивото азиатско растение не само за чай, в сладкиши и за лечение, но и като декор за дома. Макар и да не сме много близо до Азия, нашият климат е доста подходящ за развитието на джинджифила. Друг плюс е, че растението не е от най-капризните. При подходящи условия и доза търпение, то може да ни зарадва с високите си до почти два метра стебла с големи зелени листа.

Джинджифил може да се отгледа и от семена, но за предпочитане е да използвате корен. Причината за това е, че така е много по-лесно, а и по-сигурно, че ще имате прекрасно растение. Корен от джинджифил може да купите от пазара и от всеки по-голям хранителен магазин.
Отглеждане на джинджифил в домашни условия
За да засадите джинджифил, вземете коренището и го разрежете, така че да се получи парче с размер до 10 сантиметра. Желателно е да има поне няколко покълнали пъпки или израстъка, от които ще се формират растенията по-нататък. Преди засаждането можете да потопите корена в топла вода за няколко часа.

Ще ви трябва добър съд, в който да сложете новото си растение, за предпочитане с добър дренаж. Джинджифилът изисква лека, рохкава и песъчлива почва, богата на хранителни вещества. Може да я обогатите с тор и да добавите пясък до достигането на необходимата консистенция.

Хванете коренището, така че пъпките му да са нагоре и го заровете съвсем на плитко. 1-2 сантиметра почвена покривка е напълно достатъчно. Веднага след това полейте с вода, като обърнете специално внимание още веднъж дали дренажът на съда е достатъчно добър. Водата не трябва да се задържа, а веднага да се отича надолу.
Отглеждане на джинджифил в домашни условия
Джинджифилът е светлолюбиво и топлолюбиво растение, ето защо е препоръчително да му осигурите подходящо място в дома си, където пада достатъчно слънчева светлина. Поливайте всеки ден, но по много малко, колкото да се овлажнява почвата.

При оптимални грижи първите стебла би трябвало да се появят до един месец. Според сорта, може да се появят и прекрасни цветове с различни екзотични форми. Това може да стане сравнително бързо или пък много бавно.

През по-топлите месеци може да изкарвате растението на открито, но за предпочитане е да бъде на по-сенчесто място. Зимата е задължително да го приберете на топло, а ако в помещението въздухът е сух, овлажнявайте с пулверизатор. При ниски температури е възможно растението да заспи за няколко седмици, като по този начин ще забави своето развитие. Това е естествен процес, който не трябва да ви притеснява.
Отглеждане на джинджифил в саксияС течение на времето коренището се развива и нараства значително. Можете да размножите джинджифила, като отчупите част от корена и го засадите наново. Освен че е добър декор, който придава уют във всеки дом, джинджифилът е и изключително полезен.

С остро лютивия си вкус той предпазва организма от всякакви бактерии и вируси, като е особено препоръчителен при грип и настинка. Джинджифилът подобрява с над 30% метаболизма и помага при отслабване. Богат е на етерични масла, които стимулират стомашните жлези и действат противомикробно.

Споделете.

Коментирайте

Close