Как да предпазим и лекуваме кучето от болестта дирофилариоза?

0

Дирофилариозата (сърдечен паразит чийто причинител е Dirofilaria immitis) при кучето е широко разпространено заболяване в световен мащаб. На територията на България през последните години с промяна на климатичните условия към по-високи температури се създадоха условия за по-интензивно размножаване на комарите, които са преносители на паразита.

Ендектовет, лекарство за кучета

Таблетите “Ендектовет” са предназначени за контрол на дирофилариозата при кучета

Особено зачестиха и случаите на това заболяване в селищата покрай водните басейни в цялата страна. В много случаи дирофилариоза се открива твърде късно. Най-често болестта протича без характерни симптоми. Заболяването се среща при млади кучета над 2-годишна възраст.

Кучетата от породата немска овчарка са сред най-застрашените от дирофилароза[/caption]

Паразитите, които се намират основно в сърцето, могат да причинят значително отслабване на сърдечната функция, лесна умора, дихателни затруднения и хронична кашлица. Желателно е поне веднъж годишно на кучетата да се прави тест за дирофилария при ветеринарния лекар.

Как да запазим нашите любимци здрави?

Немска овчарка

Профилактиката е основна мярка, която може да се предприеме за ограничаване на заболяването, препоръчват експертите от “Биовет” АД. Компанията създаде и предлага специално разработена таблетка в три различни концентрации на активното вещество, позволяващи правилното и точно дозиране на продукта.

Медикаментът се нарича “Ендектовет” таблети за кучета и може да се намери при вашия ветеринарен лекар. С помощта на “Ендектовет” се осъществява пълен контрол на дирофилариозата чрез елиминиране на младите форми (микрофилариите) на сърдечния нематод Dirofilaria immitis.

[caption id="attachment_10328" align="alignleft" width="640"]Ирландски сетер Кучетата, които ловуват близо до водоеми, са уязвими от зараза с дирофилариоза

Ендектовет” задължително трябва да се дава всеки месец в периода на летеж на комарите от март до октомври на кучетата, при които се прави обезпаразитяване с различен продукт от “Празимек Д“, а в случаите в които се използва и “Празимек Д” ще бъде необходимо да се използват продуктите по схема.

За оптимизиране действието на продукта, таблетките трябва да се прилагат в един и същи ден от месеца. Консултирайте се винаги с вашия ветеринарен лекар относно приложението на продукта, съветват от “Биовет” АД.

Продуктът не се препоръчва при кученца под 1,5 месечна възраст и кучета от породите коли, шелти и бобтейл, които са чувствителни към продукта.

Редовното приемане на “Ендектовет” таблетки гарантира сигурна защита на вашето куче от паразитна инфекция и реинфекция с Dirofilaria immitis.

БИОВЕТ” АД, www.biovet.com

Споделете.

Коментирайте

Close