Как да прихванем калем, присаден под кора (ВИДЕО)

0

Няколко са практиките в овощарството за прихващане на калем

През пролетта, с настъпването на активното движение на соковете, в овощарството последователно се прилагат няколко практики за присаждане на калем. Изисква се предварителна подготовка. Калемите се събират и запазват още след листопада или през февруари. Най-подходящият метод за младите овощари е присаждането на калем под кора, понеже е най-лесен за изпълнение.

Подходящо време за извършване на присаждането на калем е месец април, след като се раззеленеят дръвчетата, а пъпките по приготвените и съхранени калеми са в спящо състояние. Важно е да следим за срока, понеже ако премине, присаждането се отлага за идната година. По време на активната вегетация, може да се използват и калеми от дърво, като сорта и вида са според предпочитанията.

Преди присаждането на калем, подложката се прерязва напречно

Преди да преминем към присаждане на калем, трябва напречно да прережем подложката. Полученият отрез се заглажда с остър нож, след което по кората се правят 1 или 2 вертикални среза. Използват се калеми от зелени филизи, които са започнали да се вдървесиняват. Не се употребява меката им, връхна част.


По същия начин се приготвят калемите, които имат по две пъпки, но се премахват листните петури, а се запазват дръжките. Процедурата продължава, с подпъхване във вертикалните срезове. Привързват се и се замазват с овощарски мехлем. След време се наблюдава окапване на листните дръжки, а формираните в основата им пъпки започват своето развитие.

Чрез този метод се удължава времето за присаждане и се компенсират пропуснатите възможности. Според някои учени, благоприятният срок за това е до 20 юни. Причината е, че израсналите леторасти се нуждаят от време, за да узреят преди настъпването на студените месеци.

Elena Lazarova

Автор: Елена Лазарова
Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close