Вкуси България със SlowTours.bg

Как да решим проблемите с мишки и плъхове в стопанството

0

Мишки, плъхове, полевки…може би няма човек, занимаващ се със животновъдство или земеделско стопанство, който да не се е сблъсквал с тях! Ако и вие сте имали проблеми с мишки и плъхове в стопанството, то знаете колко трудоемко е унищожаването на тези гризачи!

Слагайки настрана факта, че срещата с мишките и плъховете е всичко друго, но не и приятна, тези животни могат да доведат до редица проблеми. Те могат да са опасни не само за животните и продукцията около Вас, но и за самите Вас, тъй като са преносители на редица болести.

Зaщo бързото унищожаване на гризачи е наистина важно

Един от основните проблеми с такива гризачи е, че те могат да се появят почти навсякъде. Фактът, че могат да превърнат горе долу всичко в храна, също не прави ситуацията по-розова. Борбата с мишки и плъхове е най-ожесточена в изоставени сгради или сгради с достъп до голямо количество хранителни запаси, но това не означава, че те не могат да се появят и в нови жилища, където хигиената е повече от добра.

Когато става въпрос за стопанства обаче, проблемите с мишки и плъхове са наистина сериозни. Тези гризачи са опасни не само са хората и животните, но и за бизнеса като цяло. Ако се изхранвате с продажбата на продукция, мишките и плъховете могат тотално да я унищожат и да Ви оставят без доход в продължение на няколко месеца.

Борбата с плъхове и мишки в стопанствата е често срещано явление, тъй като в едно стопанство има стотици места, които са идеални за гнездене, а храната винаги е подсигурена. Най-сигурният начин да се унищожат гризачите в дадено стопанство е като се наемат професионалисти, които знаят как да го направят. Защо обаче това е наистина толкова важно?

Важно е унищожаването на гризачите да стане бързо, особено, когато става въпрос за плъхове. Тези „любими“ на много хора животни са може би най-опасните преносители на зарази и болести, а бубонната чума е само един от примерите, които могат да бъдат дадени. Освен, че са опасни за хората и животните, мишките и плъховете могат да унищожат земеделската Ви продукция!

Бopбa c пoлcĸи мишĸи, пoлeвĸи и плъхове в ceлcĸocтoпaнcĸи пocтpoйĸи

Съществуват няколко различни начина за справяне с гризачи в стопанството, но за съжаление повечето от тях или изискват прекалено много време или не са достатъчно ефективни. Ефикасността от своя страна е жизнено важна, тъй като заразите, които плъховете и мишките могат да причинят се разпространяват много бързо.

Нападение от полски мишкиОсвен за храната на полета, мишките и плъховете са изключително вредни за храната в затворените селскостопански постройки. Пръскането с препарати обаче не се препоръчва за складове, хамбари, мелници и др., тъй като родентицидите могат да стигнат и до самата храна, ако плъховете и мишките ги пренесат.

Когато говорим за селскостопански постройки, се препоръчват други начини за борба с мишки и плъхове, които ще разгледаме след малко! Ако все пак, проблемът, който имате с гризачите не е в затворена постройка, не забравяйте да се свържете с професионалист, който да обработи мястото със съответния професионален препарат.

Кои са средствата за бopбa c мишки и плъxoвe

Първата стъпка в борбата с гризачите в собствения Ви дом е лишаването им от храна. Това може да стане лесно, като на първо място задължително изхвърлите всички хранителни отпадъци извън къщата.

При проблеми с мишки и плъхове в стопанството обаче, унищожаването им е сравнително по-трудно. Ето какво може да направите:

  • Котка

Да, точно така….котка! Ако в стопанството Ви все още няма нашествие от плъхове и мишки и искате да предотвратите такова, любимият на всички домашен любимец- котката, може да свърши чудесна работа. Мъркащите създания са може би най-големият враг на мишките!

  • Лепящи плоскости и капани

Това е перфектния избор за затворени постройки ,където не се препоръчва употребата на химични препарати. Ако на мястото, което искате да обработите живеят животни или се складира голямо количество храна, този метод е най-ефективният.

Съществуват два вида капани – такива, които са отровни и моментално убиват жертвата или такива, които са живоловни и Вие сами трябва да се погрижите за гризачите, след като са уловени. Вторият вид капани често са предназначени за голям брой плъхове и мишки.

Нещо, което всеки борещ се с мишки и плъхове трябва да знае е, че капаните не трябва да се докосват с ръце. Интересен факт е, че мишките могат да усетят човешката миризма и да не го доближат. Ако все пак капанът е докосван с ръце, той трябва старателно да се измие с гореща водя и следователно да се подсуши.

При капани, които просто ловят плъховете и мишките, реалното им „унищожаване“ трябва да се случи след това. Най-ефективният начин е давенето във вода, колкото и нехуманно да звучи. Друго важно нещо, което трябва да се вземе под внимание е размерът на гризача.

Плъховете са много по-големи от полевките и полските мишки, което означава, че капаните предназначени за плъхове трябва да са значително по-големи. Най-добрата стратегия при изборна капан и лепяща плоскост е консултацията с професионалист, които на първо място да Ви посъветва дали това е и най-доброто средство за борба с мишки и плъхове във Вашия случай.

  • Дератизация от професионалисти

Когато става въпрос за химични препарати е напълно логично да трябва да извикате професионалисти, които да напръскат стопанството. Дори обаче да не става въпрос за пръскане, изготвянето на примките и задължителната профилактика след това също трябва да се извършат от професионалисти в тази област!

 

Споделете.

Коментирайте

Close