Как да създадем елитно стадо?

0

Не е далечe времето, когато успехът в селекцията се определяше предимно от екстериора на животното. Голяма част от елитните стада се създаваха на база репутацията от спечелените награди на изложенията, вместо въз основа на продуктивните показатели във фермата.

Но нещата се променят, и докато спечелените отличия са само черешката на тортата, най-успешните селекционери в бъдеще ще са тези, които не само пълнят очите ни, но и джоба ни по отношение на реализираните печалби – пише в свой анализ fwi.co.uk.

Днес вече има големи възможности за онези, които искат да печелят от селекция и производство на елитни животни.

Сега е времето, в което разходите за елитни животни с доказано родословие ще се превърнат в отлична инвестиция. Тя ще се гарантира от генетичните показатели на животните и ще се изрази в по-високата им продуктивност и потенциал за печалба, независимо че най-добрият начин за реклама си остават спечелените призове от изложения.

Порода Limousins

Утвърждаването на желани продуктивни признаци в миналото е можело да отнеме цял един живот, особено при животни с голям генерационен интервал. Днес вече не е така, животновъдите могат да се възползват от много възможности, които бързо да подобрят развъдните им програми.

Методи като изкуственото осеменяване и имплантирането на ембриони дават възможност на селекционерите да постигнат бързо подобрение в генетичните показатели от най-високо ниво.

По същество това означава по-интензивна селекция, по-добри възможности за подбор и отбор в стадото, за определяне на племенното ядро и стоковата част.

Тези нови възможности на нашето съвремие са сред основните позитиви за начинаещите животновъди, които имат възможност бързо да усъвършенстват и затвърдят желаните показатели в стадото си, оставяйки своя отпечатък в света на развъдната дейност.

Ще разгледаме различни варианти за създаването на елитно стадо.

1. Елитното стадо овце от породата Шароле на Саймън Търкингтън е създадено с животни от една развъдна ферма

Саймън Търкингтън е създал елитно стадо овце от породата Шароле, под формата на джойнт-венчър съвместно със своя работодател Джеймс Флеминг в планинска ферма в Кейтнес, Шотландия. Той е бил силно запален по селекцията в овцевъдството, а офертата за партньорство 50:50 го направила и финансово жизнеспособен:

“За да спестим време и разходи, свързани с доставката на материали и суровини за новото стадо, решихме да купим всичко необходимо само от една развъдна ферма. Видяхме обява от човек, който иска да намали стадото си и така направихме първата крачка”.

Да се купува от един източник е с предимство, не само от логистична гледна точка, но и от здравословна. Така Търкингтън и Флеминг купуват овцете по 300 лири стерлинги на глава. Освен това получават и бонус- собственикът на стадото предлага всички овце да бъдат изкуствено осеменени, преди да се отправят към новия си дом.

„Целта бе да създадем елитно стадо от 30 животни от породата Шароле, което да има и добър търговски потенциал. Имахме възможност да купим овцете от различни развъдчици, но предпочетохме един източник, вместо разнообразен генофонд от овце майки. Надяваме се това да ни даде солидна основа”.

Търкингтън не се е спирал на варианта да закупи допълнително овце-майки от друга ферма или  да използва трансфер на ембриони.

“Искахме да е просто и ясно. Имахме късмет да намерим готово стадо Шароле, но голямото предизвикателство е да се намери подходяща порода и селекционер, готов да продадедостатъчно количество качествени животни”. 

Стадото на двамата партньори вече е агнило веднъж и в резултат са се сдобили с няколко доста качествени агнета.

„Така че създаването на наше собствено стадо вече е в ход. Следващата задача е да успеем да намерим добър овен”.

2.  Стадото от порода Wissington Шароле на Джон и Джени Рикс е с подбрани елитни женски от различни ферми

Изборът на елитни женски животни от различни развъдни ферми с добра репутация е в основата на елитното стадо порода Wissington Шароле на Джон и Джени Рикс. Техният бик Wissington Genius стана шампион на изложението в Стърлинг през есента на 2012г.

Интересът към чистопородните говеда и целта да се създаде ново родословие са първоначалните мотиви на семейството за новото начинание, започнало преди десет години.

“Целта бе да се съберат елитни животни с разнообразен генофонд като основа на нашите развъдни планове.Това ни даде възможности да развиваме стадото в различни посоки и да използваме в това си начинание качествени ембриони”, казва Джон Рикс.

Най-напред той и съпругата му купуват няколко по-стари крави. “Някои от тях бяха на 7 или 8 години, нобяха от добри фамилии и все още бяха в състояние да родят две или три телета”. По думите на Рикс, модата е последното нещо, с което трябва да се съобразявате при създаването на ново стадо.

Чистокръвни породи говеда

„Не е важно да сте в крак с модата, тъй като тя се мени много бързо”. Започнахме с животни от различни стада, тъй като имахме пасища и персонал, но разнообразният генофонд е това, което дава широк кръгот възможности още от самото начало.”

3. Семейството на Мел Афорд инвестира солидна сума в елитна майка от доказана фамилия

Мел Алфорд е убедена, че инвестирането на по-голяма сума в елитна майка от доказана и успешна фамилия е далеч по-добър вариант, отколкото изразходването на същата сума пари и поемането на риска за отглеждане на повече на брой майки, но с неизяснен произход.

Това е логиката на нея и съпруга й Майкъл Алфорд при създаването на стадото Foxhillfarm Limousins през 2011 г. Семейството купува кравата Bankdale Alice за 15 000 паунда и тя е живото доказателство, че подходът им е бил правилен.

Проучих породата много внимателно и вярвам, че е много важно да имате ясна картина в ума си за вида на животните, които искате да отглеждате, и да се придържате към нея. Преди да купя кравата Bankdale отидох да огледам добитъка в стопанството и влязох в репродуктивния сектор”, разказва Мел Алфорд.

Юницата Bankdale Alice беше бременна с Foxhillfarm Gracie, която имаше мълниеносна кариера в изложенията за животни през 2012 г. и 2013 г., отстранявайки от пътя си елитни екземпляри и впечатлявайки журито на GreatYorkshire Show.

Животното е събрало рекорден брой титли след като е станало Лимузин шампион. “Купуването на една наистина добра майка от елитна порода и доказана фамилия е чудесен начин да започнете създаването на ново стадо.

Уверете се, че кравата е модел на типа, който искате да развъждате. Бяхме много стриктни, купувайки женски за създаване на стадото. Мисля, че е по-важно да имаме малък брой наистина добри и елитни говеда, отколкото да залагаме на количеството. Иначе губим шанса за развъжданена нещо наистина добро. “

4. Том Ричардсън създава родословие от стадо телета чрез закупуване на ембриони

Том Ричардсън от Гарстанг, Ланкашър, решава да премине от отглеждане на млечни юници към създаване на родословие от стадо телета Шортхорн. Той прави това чрез закупуване на ембриони, както от родината си Великобритания,така и от чужбина.

“Исках породисти говеда, които са лесни за отглеждане и които биха ни дали възможност за добри печалби от продажба на чистокръвни животни” – казва Ричардсън.

И макар че, все пак през последните години е закупил няколко породисти юници, напоследък той развива стадото чрез покупката на ембриони.

Последно е внесъл зародиши от Канада. “Исках да внеса някои нови кръвни линии, които бихме могли да използваме в стадотои в крайна сметка да предложим на пазара във Великобритания.” Но Ричардсън признава, че това си има своите недостатъци и е може би най-добре успоредно с това да се купуват и живи говеда. 

„Вие трябва да вземете реципиенти за ембрионите, а в момента те не са евтини. Освен това трябва да имат висока плодовитост, най-малко на около 60%.”

На същата стойност, която е платил за добър ембрион, плюс цената на животното реципиент и самото имплантиране, Ричардсън е могъл да закупи три-четири добри юници. „Цената на ембрионите варира от около £ 500 до няколко хиляди. Това не е евтин начин за развъждане на дадена порода, но има своето място.

Нивото на способността за оплождане може да варира, но когато нещата вървят добре, си заслужава. Купихме добра крава при продажбата в Стърлинг, заплодихме я и роденият бик продадохме изгодно, така че успех от ембрионите има.“

5. Здравето в стадото Gomer Herefords на Тим и Алис Амери е приоритет

Тим и Алис Амери създават тяхното стадо Gomer Herefords  преди няколко години в Ландейло, Кармартхеншир, за да задоволят интереса си към развъждането на елитни породи говеда. Здравето на говедата им става приоритет, когато фермата започва да се разширява.

Тим Амери купува за рождения ден на жена си четири чистопородни юници. Те вече са се размножили до 38 животни. Попълненията в стадото продължават и то предимно оттри утвърдени развъдни ферми.

“Купуването от техните стада ни даде голям избор и ние бяхме в състояние да изберем добитък, характерен с лесно отелване, висок здравен статус и висока продуктивност”.

По думите на Алис Амери, макар и да са купували животни от различни типове на породата Херефорд, сега семейството е успяло да постигне свой собствен почерк в стадото Gomer и се надява да е взело правилните решения за начина, по който е започнало бизнеса си.

Купуването на добитък от разпродажби никога не е опция. “Много е трудно да се купуват животни при разпродажби, когато държите на високия им здравен статус”, смятат фермерите. „За нас това е много важно, както и за хората, които ще купуват от нас елитни животни за в бъдеще”.

Амери съветват купувачите винаги да избират от развъдните ферми здрави животни, на които са проведени кръвни тестове.  “Много е важно да се уверите, че избранитеот вас животнище покрият изискванията на здравните стандарти”.

Споделете.

Коментирайте

Close