Как да се грижим за животните в юлските жеги

0

Не пускайте животните гладни до тучни пасища

Високите температури се отразяват на домашните животни, затова в летните сезони трябва да се спазват няколко важни правила при пашата им.Сутрин животните се извеждат на най-бедните и непродуктивни участъци на пасищата, или по местата, на които са били през изминалия ден. Когато са гладни, животните се хранят  и с утъпканата зелена маса. По-късно, за да приемат необходимото количество храна, им се предоставят по-богати парцели.

Животните не трябва да се допускат гладни до по-богатите и сочни пасища, понеже съществува опасност да се подуят. Най-чести случаи се проявяват при пасища с голям участък от бобови треви.

Горещите летни дни и високите температури на обедните часове потискат желанието на всички видове, категории и възрасти тревопасни да пасат. Животновъдите, често използват условията за нощна паша.

Кравите, даващи повече мляко, консумират пасища богати на 70-90 кг, а в някои случаи и повече трева, за да изявят дневната доза млечност. Кравите със средна дневна млечност от 5 до 8 кг се пускат на средни пасища с не повече от 30-40 кг трева. В такива случаи високомлечните крави трябва допълнително да получават концентриран, зелен фураж.

Кравите се хранят според очакваната млечност

Дажбите на кравите определяни като сухостойни, не трябва да се ограничават, въпреки че в момента не се доят. Задължително се хранят според очаквана млечност. Те изявяват продуктивните си възможности, след като се отелят. Предприемат се мерки за да се подсигури повече фураж. Животновъдите съветват да се насаждат освободените от есенни посеви площи с царевица, слънчоглед, соя и други култури, който се изсушават или съхраняват като силаж.

През юли се обръща специално внимание при доенето, както на кравите, така и на другите животни. Високите температури спомагат развитието на мастит. За да се предотвратят подобни проблеми, най-важно е да се спазва висока хигиена по време на доенето.

Зелената храна е важна за кокошките и другите домашни птици

Зелената храна през лятото е от еднаква важност за кокошките и другите домашни птици. В летните сезони се препоръчва да консумират детелина, ситно нарязана люцерна или друга трева. Фуражът не замества нуждата от концентрат, но ги снабдява с необходимите им витамини.

При прасетата, високите температури са основен фактор за бързото разваляне на заложената им храна. Затова най-доброто решение на проблема е да се поставя в хранилката толкова колкото могат да консумират, при това възможно най-бързо.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова

Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close