Как да се погрижим за пчелите и кошерите през март?

0

През март времето е променливо, със значителни денонощни колебания на температурите. Слънчевото греене е увеличено, валежите са по-обилни, предимно от дъжд. Зацъфтяват раннопролетните медоносни растения – подбел, явор, върби (ива, бяла върба), бадем, някои овощни видове (джанка, кайсия, праскова). В живота на пчелните семейства настъпват съществени промени:

  • Активира се летателната дейност на пчелите, в резултат на което те внасят прашец и нектар в пчелните гнезда.
  • Пчелите кърмачки хранят по-добре пчелните майки, вследствие на което се активира яйцеснасянето и броят на снесените от майките яйца за едно денонощие се увеличава значително (респективно увеличава се и количеството на пилото в пчелните гнезда).
  • Поради променливите температури пчелите консумират повече храна, за да поддържат оптималната за нормалното развитие на пилото температура 32-34 градуса.
  • Независимо, че в семействата се отглежда повече пило, силата им (броят на пчелите в тях) намалява. Причината е, че постепенно умират презимувалите пчели, а броят на излюпващите се млади е недостатъчен и не може да покрие ежедневната загуба.

Задължителни дейности на пчеларя

Месец март е кризисен за пчелите период, през който на пчелните семейства трябва да се окаже помощ, съветва Иванка Желязкова, автор на книгата “Сезонна работа в пчелина”. Една от мерките е пренареждане на питите в пчелното гнездо – някои от пчелните семейства могат да загинат от глад, поради засилената консумация на храна. Това налага при подходящо време (тихо, слънчево) питите в гнездото да се прередят. Тези с мед се преместват към средата където е заложено пилото.

Първи осведомителен преглед

Първата половина на месец март е последния срок за извършване на пролетния осведомителен преглед. Целта на прегледа е да се установи състоянието на всяко семейство след дългото зимуване и да се окаже помощ там, където има проблеми. Не трябва да се забравя, че този преглед се извършва след наблюдаване на очистителното облитане, той е частичен (не се проверява цялото гнездо) и започва с пчелните семейства, които не се облитат или слабо се облитат.

Стесняването и допълнителното затопляне на пчелните гнезда се налага, поради променливите температури на въздуха. По този начин се помага на пчелите да поддържат оптималната за развитието им температура с по-малък разход на храна. Стесняването се извършва като от гнездото се извадят празни, стари и неправилно изградени пити, подлежащи на бракуване.

Семейството се оставя на толкова пити, колкото пчелите покриват добре. Пчелното гнездо се ограничава с преградна дъска, а празното пространство зад нея се запълва със сух затоплящ материал. Затоплящи (изолационни) материали трябва да има и над покривната дъска. Освен с традиционните памучни парцали, стиропор, възглавници пълни със сено или слама, над пчелното гнездо може да се направи допълнително затопляне с вестници, амбалажна хартия, велпапе и др.

При пчелни семейства, зимували с отворен горен вход той се затваря, а долният се оставя на толкова сантиметра, колкото е броят на питите в гнездото. Едновременно с това се отстраняват предпазителите против мишки.

Почистване и дезинфекция на кошерите

За да се спазва необходимата хигиена на пчелина, цялостно почистване и дезинфекция трябва да се правят веднъж годишно. Най-подходящ период за това е след приключване на осведомителния преглед, т. е. след зимуването. Не трябва пчеларите да се задоволяват с остъргване на дъната на кошерите.

За да се направи пълно почистване на кошерите, трябва да има няколко празни оборотни кошера. Чистият кошер се пренася до този, който ще се почиства. Поставя се пред основния или на неговото място. Питите се изваждат внимателно и се подреждат в същия ред в оборотния кошер. При пренасянето им те задължително се преглеждат, за да се открие пчелната майка. Това е гаранция за преместването й.

Освободеният кошер се подпушва добре, за да се разлетят намиращите се в него пчели, и се измества настрани. Разглобява се и се почиства механично чрез изстъргване с рамкоповдигач, нож или шпатула. Всички отпадъци се събират в хартия и се изгарят.

Дезинфекцията може да се извърши по няколко начина:

  • измиване с гореща сапунена вода;
  • изтриване с 4%-ен разтвор на формалин;
  • обгаряне с бензинова или газова горелка.

При първите два начина се изисква време кошерите да изсъхнат, т. е. не могат веднага да се използват като оборотни и в тях да се заселват пчелни семейства. Обгарянето е бърз, лесен и ефикасен метод.Пламъкът на горелката достига до всички фалцове и ъгли, високата температура убива причинителите на заболявания, кошерът се подсушава и затопля и може веднага да се използва като оборотен.

Почистването и дезинфекцията на рамките става като летвичките се изстъргват с рамкоповдигач или нож и се избърсват с парцал, напоен с 4%-ен разтвор на формалин.

Съветите за пчелари са от най-новата книга “Сезонна работа в пчелина” на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет. Публикуваме ги с разрешението на авторката.

Споделете.

Коментирайте

Close