Как да се справим с буйния темперамент на биволите и малакините

0

Биволите и особено младите малакини се славят с неспокоен темперамент, който се дължи на страх и липса на навици, а не на лош характер. След време, когато свикнат със стопанина си, те стават кротки и послушни. Биволите да се привързват като куче към стопанина, който ги храни и се грижи за тях.

Ако отскоро гледате биволи, трябва да знаете как са били отглеждани преди това – ако е свободно-боксово, нормално е животните да се страхуват от срещата си с нови хора. Ако биволите са отглеждани оборно-вързано, при контакт и опипване те трябва да се държат спокойно.

Биволите не обичат чужди хора

Биволите не обичат чужди хора, затова при първата среща те може да се държат недружелюбно. Противно на всеобщото схващане, биволите нямат лош характер и бързо изграждат трайни условни рефлекси. Те се сприятеляват и привързват към новия си стопанин, стига той да бъде спокоен, търпелив и последователен.

Малакинята отваря уста и изплезва език? Страхува се

Понякога при пипане малакинята прикляка, отваря устата, изплезва езика и дори може да започне да мучи. Това е признак на страх и той трябва да бъде внимателно преодолян. Когато до първото си раждане тя не свикне с новия си стопанин, това означава, че ще започне да дава малко количество мляко.

Ако малакинята не е укротена до първо раждане, фермерът ще срещне големи трудности с нея, когато се опита да я дои.

Как да укротим малакинята?

  • Масажирайте вимето й преди раждането;
  • Обръщайте внимание на малакинята и й говорете успокояващо и ласкаво;
  • Почиствайте малакинята по-често;
  • Преди да доите малакинята с доилен апарат, поставете го до главата й за 2-3 дни, за да привикне с присъствието му. След това го включете, за да привикне и със звука, който издава

Дори да следвате стриктно всички тези съвети, може да се случи при първото доене малакинята да рита. По никакъв начин не се отнасяйте грубо с нея, защото тя щ се заинати още повече. Проявете търпение и след няколко дни младата биволица ще се укроти.

 

Споделете.

Коментирайте

Close