Как да се справим с паразитите при кучетата и котките?

0

Наред с всички грижи по отглеждането на кучетата и котките, включващи осигуряване на оптимални условия на живот и пълноценно хранене, добрите стопани трябва да се грижат и за предпазването им от външни и вътрешни паразити. Топлото време е основна предпоставка за активиране жизнения цикъл на паразитите, които оказват своето вредно въздействие, както върху животните, така и върху хората. Еднакво опасни са вътрешните (ендо) и външните (екто) паразити, които живеят и се размножават в или върху самите животни, използвайки ги като “гостоприемник”.

Какво трябва да знаем за вътрешните и външните паразити при кучета и котки

Вътрешните паразити, като тении и глисти, се локализират главно в червата, черния дроб и сърцето, а външните – крастните, пасищните кърлежи, насекомите, бълхите и въшките – по кожата в областта главата по муцунката и ушите, от вътрешната страна на крайниците и корема.

Паразити по котките

Заразяването на кучетата и котките става от околната среда

Заразяването на кучетата и котките става от околната среда. Когато животните са навън, те поемат ларви и яйца на паразити с трева, храна или в случаите когато се хранят със сурово, или полусурово месо. Младите животни са по-податливи на паразитни инвазии от възрастните. Попадайки в организма на животните, паразитите довеждат до тежки заболявания, които от своя страна предизвикват влошаване на общото състояние на животните, дори и смърт.

Диагнозата може да бъде поставена единствено от ветеринарен лекар. За външните паразити диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и микроскопско изследване на материал взет от засегнатите кожни участъци, а за вътрешните паразити, чрез овоскопско изследване на изпражненията.

Кои са първите симптоми на паразитната инвазия при кучетата и котките

Най-често срещаните признаци, които могат да ви насочат към паразитна инвазия, са влошаване на здравето на кучетата и котките, изразяващо се с отпадналост, загуба на апетит, безпокойство, лошо състояние на козината, понякога с рани предизвикани от силен сърбеж, кашлица, повръщане, разтройство, анемия и др. Необходимо е, когато забележите нещо нередно в поведението на четириногото, незабавно да се консултирате с ветеринарен лекар.

Хората, които влизат в контакт с опаразитени кучета и котки, също рискуват да бъдат инвазирани. Особено застрашени са децата, които не винаги спазват основните хигиенни правила.

За да предотвартим заразяването на нашите любимци с досадните паразити е необходимо да се консултираме с ветеринарен лекар за избора на средство, с което да извършим профилактично третиране през определени интервали.

Като решение за предотвратяване на проблеми при животните, предизвикани от паразити, “Биовет” АД предлага два уникални и специално създадени за тази цел продукта. Това са ПРАЗИМЕК ® Д – таблети за кучета и ПРАЗИМЕК ® С – таблети за котки. Предимствата на тези продукти са, че активните съставки (абамектин и прациквантел), включени в тях, взаимно се допълват и дават възможност да се получи широк антипаразитен ефект, обхващайки вътрешните и външните паразити.

Празимек лекарство за паразити при кучета и котки

Празимек® Д – таблети за кучета и Празимек® С – таблети за котки.

Прилагането на таблетите ПРАЗИМЕК може да се извърши и от самите стопани с помощта на хапка от предпочитаното лакомство на вашия любимец.

Профилактиката е най-правилният подход

За да предпазите вашите любимци от инвазия с паразити, имайки в предвид сезонността и цикъла им на развитие, най-подходяща профилактична мярка е третиране с ПРАЗИМЕК ® Д – таблети за кучета и ПРАЗИМЕК ® С – таблети за котки през 2-3 месеца, целогодишно.

За ефективна и успешна профилактиката при кучетата и да се ограничат случайте на заболяването Дирофилариоза, което в България се наблюдава все по-често, “Биовет” АД разработи и предлага включване към профилактичната програма за кучета третиране и с Ендектовет таблети преди и по време на летежа на комарите. Двата продукта могат да се редуват,като по този начин ще се избегне допълнително натоварване на организма на животните. Съчетаното третиране по схема на кучетата с Ендектовет и Празимек Д ще осигури спокоен живот за вашите любимци.

При инвазия с вътрешни и външни паразити е необходима и дезинфекция на помещението. ПРАЗИМЕК® Д – таблети за кучета и ПРАЗИМЕК ®С – таблети за котки, могат да бъдат закупени във ветеринарномедицинските аптеки и клиники от ветеринарни участъкови лекари и лицензирани търговци на едро с ветеринарномедицински продукти в страната.

ПРАЗИМЕК® Д – таблети е противопоказан за употреба при кучета от породите коли, шелти и бобтейл!Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар относно приложението на продуктите!

БИОВЕТ” АД, www.biovet.com

Споделете.

Коментирайте

Close