Как да си направим алпинеум?

0

Как да направим алпинеум в градината ?

Ако сте решили да създадете свое собствено озеленено декоративно кътче, покрито с цветя, и камъчета, преливащо от вечнозелени растения, изкуствени поточета, малки езерца или фонтани, тук може да прочетете няколко съвета, които ще ви помогнат да си направите красив алпинеум в двора си.

Алпинеумът е наричан скален кът, заради основния декоративен елемент – малки и големи камъчета с причудлива и разнообразна форма. Повечето стопани засаждат буйни, зелени растения, като крайният резултат наподобява естествената красота на дивата природа. Разбира се, за да постигнем мечтания райски кът, се нуждаем от подходяща почва и познания за растителния свят. Създаването на алпинеум зависи от индивидуалността на човека и творческата му душевност. Важен фактор за построяването му е изборът на място, на градивен материал и подходящи растения.

Как да определим мястото за създаване на алпинеум?

Препоръчително е мястото за алпинеум да заема северно, северозападно или североизточно изложение, като трябва да се осигурят добри условия за развитието на растенията.

Изложението е важно, не само за двора, но и за наклона, който ще се предаде при формирането на алпинеума. Възможно е да е и с южно изложение, но трябва да се внимава, понеже мястото около камъните силно се нагрява и малкото количество почва помежду им бързо пресъхва.

Кой са най-подходящите градивни елементи за алпинеум?

Като основен градивен елемент за алпинеум най-често се използват едри камъни с разнообразна форма. Употребяват се варовикови камъни, понеже имат природно причудливи вдлъбнати и изпъкнали части, а цепнатините и закръглените отвори наподобяват пещери. Важно е в стремежа да създадем своя мечтан райски кът, да не унищожаваме природните находища, затова може да използваме късове от гранит, андезит, сиенит, пясъчник или валунни късове и скали. Те се намират по бреговете на реките и пресъздават атмосферата на долините и планинските върхове. А и се препоръчват, ако флората на алпинеума е представена от видове, които не понасят почви съдържащи варовик.

Как да започнем изграждането на алпинеума?

Първоначално за изграждането на алпинеум е нужно да натрупаме почва, която ще му придаде естествено възвишение. Препоръчва се почвата да бъде по-тежка, с повече глина, понеже леките песъчливи почви лесно се отмиват от поливната вода и дъждовете.

След като постигнем желаната височина и форма на възвишението, започваме декорация с камъните. Трябва да достигнем желаното разнообразие от скални форми, наподобяващи естествената природна красота, при възможност допълнени от малки кристални езерца и тесни планински поточета. Камъчетата се подреждат на групички, като се оставя място предназначено за тревна растителност.

Пространството между камъчетата се запълва с подходяща почвена смес. В зависимост от растенията се подбира смеската, ако растенията изискват варовита почва, сместа се прави с нейно участие. В противен случай, междините се запълват предимно с почва от иглолистни гори или места, чиито растения не понасят варовик.

Какви растения да изберем за алпинеума?

Много е важно да подберем цветя, които да виреят свободно в алпинеума и същевременно успешно да се съчетават помежду си. Препоръчително е да се засаждат декоративни цветя с планински произход, но при богато познание за биологичните изисквания може да се добавят и чуждоземни растения.

Би било прекрасно в разгара на лятото да имаме и малък пустинен участък, като засадим кактуси до ръбовете на саксиите. Препоръчвани за отглеждане в алпинеум са храсти като калуна, джел, дафне, чемшир и много други вечнозелени или с окапващи листа растения.

Тревните растения също дават богат избор, като най-често използваните са иглика, здравец, мащерка, зеленика, тинтява, момина сълза, живениче, дебелец и гороцвет. Огромен интерес предизвикват грудковите и луковичвите цветя като кокиче, мразовец, минзухар, перуника, щернбергия и ботурче.

Няма как да се обхванат всички видове растения и да се опишат качествата и специфичните им изисквания, затова най-важното е майсторски да се подберат цветя, които ще виреят през всички сезони. Създателят на алпинеума трябва така да пресъздаде богатството на различните видове, че природния кът да буди възхищение през цялата година.

Споделете.

Коментирайте

Close