Как да си направим домашна градина с билки и подправки

0

Ако искате да имате кокетна градина с билки и подправки, месец март е най-подходящото време за засяване. Можете да отглеждате ароматните треви на балкона, а може и на закрито у дома – на цветарника, пред прозорците или където намерите за добре. Има различни видове билки и подправки, някои от тях много капризни, но други изключително адаптивни и лесни за отглеждане.

Сред най-често отглежданите и непретенциозни видове са: магданоз, мента, лимонена трева, див лук, лавандула и мащерка. В случай че сте по-ентусиазирани, може да пробвате с босилек, салвия и розмарин, но те изискват по-специфични грижи.

Кога да сеем билките и подправките? Ако купите семена от специализиран магазин или хипермаркет с градинска секция, на гърба на всяко пакетче има подробни указания кога се засяват семената, колко светлина и влага обичат.

Купете си необходимите съдове, почва и пясък

Ако сте решили да отглеждате билки и подправки в саксия, ще ви е нужна добра почва. Тя трябва да е добре дренирана, за да не се овлажнява прекомерно и да не задържа твърде много влага, както се получава с градинската почвена смес например. Засяването е лесно: на дъното на саксията поставете камъчета, допълнете с почва до средата, след това поръсете семената, а върху тях положете слой пясък и слой почва. След това полейте обилно. Ако билките и подправките ви никнат бавно, явно сте прекалили с пясъка, но това не е фатално. Не бързайте да изкарвате саксиите навън, подръжте ги известно време на закрито.

Поливайте редовно, но не прекалявайте

Когато растенията ви пораснат с няколко сантиметра, сами преценете дали имат нужда от разреждане и пресаждане, така ще дадете възможност на корените да заякнат достатъчно. Началото на юни е перфектният период за разсаждане. Когато са ви нужни, може да берете само листа или пък да отрязвате цялото стъбло на растението, по този начин ще позволите подновяването му. При торенето също се изисква прецизност, ако желаете растенията ви да дават предимно листа, а не цветове. Един път на месец третирайте с течна тор, разредена по равно с вода.

Билки и подправки у дома

Саксиите с билки и подправки може да бъдат и добро допълнение в интериора

Като предвидлив градинар помислете за зимата още в края на лятото. Някои от подправките са подходящи за изсушаване и съхранение в буркан като чубрицата,джоджена и розмарина. Други могат и да бъдат съхранени в замразено състояние, като копъра и магданоза, например.

Какви са ползите от подправките и билките?

Мащерка – чаят от нея е подходящ за лечение и профилактика на дихателните пътища, възпира кашлица, бронхит и възпаление на гърлото. Има и антисептично действие и помага при възпаления на кожата.

Риган – той засилва перисталтиката на червата и повишава апетита. Знае е се, че е много силен антиоксидант.

Маточина – тя има болкоуспокояващо действие и благодарение на лимонения си аромат действа освежаващо и тонизиращо на нервната система.

Лавандула – помага при безсъние и лекува чести болки в главата. През лятото гони комари, а в изсушен вид пази от молци.

Босилек – освен като основна съставка в много ястия и салати, той е полезен и при проблеми с венците. Предпазва от инфекции на отделителната и дихателната система.

Мента – страхотна билка за летни коктейли, която също така помага при болки в стомаха.

Розмарин – твърди се че гони натрупан стрес. Има действието на имуностимулант.

Копър – чаят от него успокоява коликите при бебетата. Полезен е за костите, особено при жени в зряла възраст, които са предразположени към намаляване на костната плътност.

Споделете.

Коментирайте

Close