Как да засадим и отлгедаме манго в домашни условия

0

Все повече хора се интересуват как да отгледат екзотичен плод в дома си. Много от тях не дават плодове в нашите климатични условия, но пък са отлична декорация за жилището. Един от най-интересните тропически плодове е мангото. За да го отгледате в дома си ви е нужна само костилката от вътрешността на плода, подходяща саксия, елементарни цветарски познания и доза търпение.

Мангото е доста капризно и като типичен тропически плод има нужда от подходяща почва и място, на което то ще получава достатъчно светлина. Мангото може да понесе временни застудявания, в които температурите падат максимум до 12 градуса, но е за предпочитане да зимува на температура не по-ниска от 16 градуса. Това може и да бъде пречка , предвид доста суровите зими в България. Но въпреки това, ако намерите подходящо и добре отоплено място с достатъчен приток на слънчева светлина, вашето манго ще израсне необезпокоявано.

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. За зрелостта на това растение се съди по цветовете му. Ако то е прошарено с бледо зелени багри и на места има жълто-червени участъци, значи плодът е узрял напълно, готов за консумация или в нашия случай – да бъде използван за посаждането на друг. Когато мангото узрее добре, повечето по-силни опипвания оставят малки вдлъбнатини. Тъй като нашият климат не ни позволява промишлено оглеждане на манго и се налага да го внасяме от други държави, често намирането на добре узрял плод може да се окаже трудна задача.

Повечето търговци внасят прясно набрани плодове, които при самото транспортиране са още зелени, с цел да узреят, докато стигнат до крайната дестинация. Затова от магазина можете да вземете не чак толкова узрял плод и да го оставите на високо и слънчево място в своя дом. Отгоре на хладилника е перфектното място, ако той се намира в слънчева стая, разбира се. Тази практика се прилага и при много други плодове, които са още зелени, банани например.

След като мангото узрее достатъчно, трябва да го разрежете и да извадите костилката от сърцевината му. Ако по нея са останали парченца плод, почистете я добре и измийте. След това е нужно да извадите костилката и ако е леко напукана да я досчупите, за да извадите семката от нея. В случай че не е напукана, с помощта на нож можете да свършите и тази задача. Ако семката е здрава, тя е готова за засаждане, а ако ви се стори негодна или увредена, не губете надежда, а опитайте с друг плод.

Ако искате да си спестите време, може да стимулирате семката. Това също ще увеличи значително шансовете растението да се захване. За целта я завийте в няколко салфетки, напоете ги с вода и сложете в торбичка. Оставете на топло и светло място и след два-три дни отново намокрете хартията.

След около седмица семката в торбичката трябва да започне да пуска коренче. Изчакайте то да стане поне два сантиметра преди да предприемете каквито и било действия.

Готовата семка се засява в саксия с диаметър между 20 и 30 сантиметра. Саксията трябва да е добре дренирана, а единственото важно нещо за почвата е тя да бъде рохкава. Семката се поставя така, че коренчето да е насочено към центъра на саксията. Заравя се на сравнително плитка дълбочина, около 1 сантиметър.

Няколко седмици след засаждането ще се появи стебло, което ще започне да се разлиства. Понякога се появяват две или три стебла от една семка. Това значи, че вашето растение е полиембрионално или иначе казано едно от оформящите се растения има сходен генотип на това, от което е семката, а останалите са хибридни.

В случай, че не възнамерявате да берете плодове от своето растение, не е нужно да се заравяте дълбоко в ботаническите книги с цел изследване растежа на мангото. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове. Но пък през това време имате перфектния антистрес декор в своя дом, под формата на красиво и богато обагрено с прекрасни цветове тропическо растение.

Споделете.

Коментирайте

Close