Вкуси България със SlowTours.bg

Как дядо в инвалидна количка въведе учителката Слава в света на пчелите

0

Учителката по български език и литература Слава Антонова израства на семейния пчелин във великотърновското село Куцина, но като дете последното, за което мечтае, е да вади мед от кошерите.

И както обикновено се случва в живота, сега всяка свободна минута Славка прекарва сред своите пчели, а голямата й мечта е да има собствена медарница. Да, като сладкарница, само че всичко да бъде направено с мед – сладкиши, торти, питки и напитки.

Слава Антонова

Слава Антонова

Пчеларската „мая“ на Слава е още от края на XIX век, когато е роден нейният прадядо Кръстьо. „Бил е музикален, с гъдулката е свирел на хорото и е събирал цялото село, а заедно с дядо ми Димитър са били големи майстори, строели са къщи“, разказва семейната история Слава. Кошерите на прадядо й Кръстьо са били тръвни – с конусовидна форма, изплетени от върбови пръчки, отвън измазани със смес от глина, говежди тор и дървесна пепел. Отгоре са били покрити със слама, за да ги пази от дъжд и сняг.

Дядо й Димитър преминава към Дадан-Блатови кошери, каквито ползва и самата Славка днес. Като малка, тя прекарва всяко лято с братовчедите си в Куцина. „Внуците бяхме три момичета и едно момче и дядо много се надяваше мъж да наследи занаята му. И макар че всички израснахме на пчелина и помагаме при ваденето на мед, защото това е най-тежката работа, само аз се въртях край дядо и ходех подире му – много интересно ми беше!“, разказва Слава.

Завършва Полувисшия педагогически институт в Силистра, а след това „Български език и литература“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Вече има 34 г. стаж като учителка по български език в Горна Оряховица. Всяка свободна минута обаче прекарва при пчелите и по българските планини.

Преди години дядо й Димитър се разболява тежко от диабет и заради заболяването се налага да му ампутират и двата крака. Няколко години живее в инвалидна количка и „някой трябваше да му помага, да го бута до кошерите. Разказваше ми подробно как да се грижа за пчелите, така се научих сериозно да се занимавам с пчеларство“, казва Слава.

Слава Антонова, пчелин

Пчелинът на Слава Антонова през зимата

Какво точно я привлича в пчелния свят ли? Хармонията в пчелното семейство, съвършеният до милиметър живот, прецизността, липсата на грешки в техните действия. „Всяко едно нещо, което правят, сякаш е добре обмислено. Например имат една майка царица, която е най-добре гледана и ухажвана от цялото семейство. Обаче ако тя не си върши работата както трябва, те си създават нова царица, а старата убиват, като се скупчват около нея и я задушават“, казва Слава.

Обикновено най-младите пчели се грижат за бебетата – в кошера има нещо като детска ясла. Други млади пчели отговарят само за носенето на вода, трети отговарят за посрещането на работничките, които излизат навън за прашец и нектар. Те изливат нектара в килийките, докато се превърне в мед. Има и други пчели, които пазят кошера. Те не допускат вътре пчелички, които са събирали ферментирал нектар, за да не повредят с него вече събрания. Оставят ги навън, докато „изтрезнеят“.

Слава Антонова, пчелин

Хармонията привлича Слава към пчелния свят

Някои пчелари избиват търтеите, но те са необходими за оплождането на женските. Пчелите сами контролират броя им – лятото ги задържат заради размножаването, а зимата ги прогонват от кошерите, тъй като храната е по-малко и не достига за всички. Майката на денонощие снася около 2000 яйца, но оплождането става само веднъж, докато е съвсем млада. Тя излита, търтеите след нея, най-силният и най-здравият я догонва и той създава поколение.

Пчелите, разказва Слава, са толкова трудолюбиви, че правят повече мед, отколкото им е нужен за храна. Тогава се намесва пчеларят и вади част от количеството. Останалото е за пчелите през зимата, тъй като ако се дохранват със захар, се изтощават много при преработката й.

Пчелите в кошера знаят задълженията си и много точно ги изпълняват. „Всичко при тях е съвършено и е много приятно да ги наблюдаваш – действа успокояващо“, казва Слава Антонова. Нейният пчелин се намира на 30 км от Велико Търново, на границата между Балкана и Дунавската равнина. От близо 25 години тя се грижи за 20 пчелни семейства.

Слава Антонова, пчели

Пчелите знаят много точно задълженията си

Първата паша е акацията, сега цъфти липата, най-силната паша е слънчогледът, а наесен иде магарешкият бодил. И макар че много хора предпочитат монофлорен мед, полифлорният е най-полезен, защото съдържа най-много разнообразни витамини и микроелементи, знае Слава от дядовците си. Нейният мед е букет, но медът от всеки отделен кошер е с различен вкус и това е една от големите магии на пчеларството.

И откакто Слава живее на село, сред природата и близо до пчелина, има нова мечта – да направи медарница. „Хората се обръщат все повече към природата и здравословния начин на живот, а аз обичам да готвя. Искам да правя и предлагам продукти от чист пчелен мед. Ще бъде приятно и уютно местенце, което да събира хората“, мечтае Слава. Идеята й е, както има сладкарници за изделия от захар, така нейното място да е медарница – за меденки, торти с медени блатове, лимонади с мед, медени сладки, медовина, медено вино.

Слава Антонова, пчелен мед

Медът на Слава Антонова е полифлорен

Слава бе една от участничките в пролетното издание на Академия „Пендара“ за начинаещи производители на храни.  Тук, освен че намира отговори на много свои въпроси и готови формули за узаконяване на бъдещия си бизнес с храни, Слава среща много съмишленици, хора, които са на една вълна и искат да работят, за да създават. Някои от участниците в обучението вече са минали този процес и разказват за опита си. Така всички обменят мисли, откриват как да си помагат, да продават, да си разменят суровини.

И докато Слава умува къде да устрои своята медарница – във Велико Търново или Русе, в семейството експериментират като правят всякакви неща с мед – сладкиши, торти, бисквитки, сокове, нектари. Съпругът й я подкрепя във всичко и много помага – както за кошерите, пренасянето и ваденето на меда, така и за дегустациите на вино и ракия – с чист пчелен мед, вместо със захар.

Снимки: Личен архив

Споделете.

Коментирайте

Close