Вкуси България със SlowTours.bg

Как се прави No-Till земеделие? Три видеолекции на Александър Китев

0

Какво е No-Till земеделие и как се прави то, разказва фермерът Александър Китев, който от години образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата. При тази безорна технология стърнищата не се изгарят и не се закопават в земята, сламата не се прибира – след прибирането на реколтата растителните остатъци се разпределят равномерно по полето.

Ако почвата няма с какво да се покрие, както е след жътвата на слънчоглед например, се засаждат допълнително покривни култури. Така се спомага за задържането на влагата и изчезва зависимостта от валежите, увеличават се и добивите. Другият плюс са по-малкото разходи за гориво и машини. “В началото бях много голям оптимист, мислех си, че лесно ще се приеме, но срещнах бетонна стена, защото традициите в земеделието са земята да се обработва и да се оре.

На всеки един земеделец предците му са орали, а изведнъж се появявам в един момент аз и им обяснявам как, ако спрат да орат, ще икономисват и печелят повече”, обяснява Китев пред в. “Капитал”. Започва да се интересува как е в други държави и разбира много ценни факти за No-Till технологията – земеделие без никакви обработки, което още след три години прави стопанствата финансово стабилни.

По време на обучителния семинар за нулевите обработки на почвата в Добрич в края на месец януари лекцията на Китев за плюсовете на No-Till технологията е най-подробната.

Сред другите теми на семинара са “Как да върнем плодородието, безоранна технология, покривни междинни култури” и “Първи стъпки в безоранната технология, финансовите и огромни ползи за фермерите”. Форумът бе част от Борсата за семена и посадъчен материал, която Добричкият панаир организира за 26-ти път. Очаквайте в Агроновините и други видеолекции за No-Till технологията в земеделието.

Споделете.

Коментирайте

Close