Литва IV: Как се управлява кравеферма през интернет

0

Животновъд управлява кравеферма в Литва през интернет

Трактори и камиони с GPS, камери за наблюдение на работниците, соларни панели за производство на енергия от слънцето – за по-малко от 3 години Роналдас Билскис от Литва успява да постигне всичко това. Създава фермата през 2010 г., когато купува 63 чистокръвни юници и 3 бика порода “Ангус” от Германия. На следващата година купува и 50 юници “Симентал”, порода, създадена за пасищно отглеждане.

В момента Роналдас Билскис има 605 глави добитък, които се ширят върху 1500 хектара пасища. “Държим на естественото осеменяване, на един бик се падат 30 крави”, обяснява тънкостите в занаята Билскис.

Заради високото качество на месото, то е много търсено на вътрешния пазар и в чужбина, но Билскис продава най-вече в Швейцария. Там цените са с 20% по-високи, отколкото на местния пазар. Ако в Литва килограм телешко е 3,20 евро, в ЕС цената му достига 3,60 евро.

През октомви фермерът ще монтира нова инсталация за разфасоване и филетиране на месото, с която се надява, че ще разшири пазарите си.

Голяма част от продажбите са през интернет. Покупките стават онлайн, а доставките са от врата до врата, разказва Роналдас Билскис. Въобще, той е внедрил много съвременни технологии в управлението на кравефермата.

GPS следи работниците във фермата

Фермерът използва камиони и трактори, оборудвани с GPS. Същата технология използва за наблюдение на работниците в кравефермата.
Върху покривите на новопостроените сгради Билскис е монтирал соларни инсталации, чрез които произвежда алтернативна енергия от слънцето.

От отпадъците се произвеждат органични торове

А отпадъците от фермата и екскрементите на животните се използват  за производство на органични торове под формата на пелети. Торовете са сертифицирани от обществената организация “Ekoagros” и са разрешени за употреба в биофермите в Литва.

Самият Билскис все още няма сертификат за биологично производство, но казва, че вече отговаря на всички изисквания.

Споделете.

Коментирайте

Close