Какво да правим с черешите, ябълките и сливите през юни

0

Не оставяйте необрани череши – важно е за предпазване от черешовата муха

Едно от важните неща през юни е да не оставяте необрани черешите, дори ако са червиви или са нападнати от черешовата муха. Те се прибират и оползотворяват чрез изваряване или се консумират от животните, преди ларвите на мухата да напуснат плодовете и да формират какавиди в почвата. Това е най-важният момент в борбата с този вредител, увеличава се и ефективността от пръскане с препарати, при нужда.

Малините и касиса изискват поливка в началото на месеца, при липса на валежи, а едно или две окопавания между редовете, гарантират по-добро качество и добив на плодовете.

Внимавайте за брашнеста мана по ябълките

За да се радвате на по-богата и по-хубава реколта от ябълки и круши, проредете плодовете им. За предотвратяване на струпясване по крушите, ябълките и брашнестата мана по ябълките се извършват от 2 до 4 пръскания през месеца. Броят на пръсканията се определя в зависимост от степента на зараза, валежите или други фактори, които причиняват висока и продължителна влажност на атмосферата. Заразяването на плодовете достига до критичната си фаза, когато струпясването достига размера на орех.

Първото пръскане при вредители, като ябълковия плодов червей се извършва в началото на месеца. В някои случаи, температурните условия за излюпване на гъсениците от първо поколение изискват първото пръскане да се направи в последните 10 дни от месец май. Второто пръскане се осъществява до средата на месеца, като се залагат и ловни пояси.

Пазете сливите от сливов плодов червей

През юни се развива второто поколение на сливовия плодов червей, това е причината, да се извършват по две пръскания на насажденията, в които броят им надвишава прага на икономическа вредност. Важно е да се наблюдава за повишена плътност на вредителите. Често се развиват акари, листни въшки, крушови бълхи, листоминиращи молци и други вредители, като се налага борба с химически или агротехнически средства.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова
Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close