Вкуси България със SlowTours.bg

Какво крие БАБХ за фермите за норки у нас и COVID заразата?

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) укрива информация за фермите за норки, в които е известно, че често се откриват версии на коронавируса, които могат да се разпространят и върху хората. От агенцията три пъти са отказвали да отговорят правят ли се проверки в стопанствата за кожи у нас и какви са резултатите.

Сега обаче съдът е задължил БАБХ да предостави исканата информация на националната Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, съобщиха от организацията. Вирусът на COVID бе открит в над 400 ферми за норки в Европа. Още през миналата година Испания унищожи 100 000 норки, след като бяха открити случаи на коронавирус във ферма в провинция Арагон. Десетки хиляди животни бяха заклани и в Нидерландия, след като огнища на болестта пламнаха във ферми за норки и там. През декември Дания, която е най-големият производител на кожа от норки в света със своите над 1000 ферми, реши да унищожи около 17 милиона норки.

“Над 20 милиона животни бяха убити само за да се предотврати рискът за общественото здраве от тези обекти. Международната ситуация показваше, че почти във всички ферми, където се тества качествено, вирусът се открива при норките отглеждани за кожи.Тесните клетки, стресът, мизерните условия и гъстотата на животните, носят своите последствия както за здравето на животните, така и за възникването на опасни за хората болести.

Властите в много страни решиха проблема като забраниха развъждането и въобще фермите за кожи, но властите у нас – положиха всички усилия за да покровителстват този бизнес, да подложат още стотици хиляди животни на страдание, и да рискуват общественото здраве”, посочват активистите на Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

В средата на 2020 г. световните и европейските институции препоръчаха стриктни мерки за надзор и контрол на COVID във фермите за норки, а у нас през август 2020, БАБХ публикува Програма за надзор, с която задължава сама себе си, да извършва ежеседмични тестове на норки в съществуващите ферми, припомнят от организацията. През октомври нейни представители са поискали информация от БАБХ за това как се изпълнява програмата за надзор и какви са лабораторните резултати от тестовете. На три заявления за достъп до обществена информация обаче е бил отказан отговор.

“От оскъдната информация, която получихме стана ясно, че вместо ежеседмично тестване на поне няколко норки във всяка една от двете ферми, за два месеца общо са направени само три теста с неясни резултати. Разбрахме също, че през последните месеци е имало случай на заболял с COVID работник. Тези факти, както и упоритият отказ от контролния орган да ни бъде предоставена информация, показа, че нещо не е наред и нещо умишлено се крие”, уточняват от организацията.

Пред съда те са оспорили отказа за предоставяне на обществена информация и са спечелили делото. Сега БАБХ трябва да предостави цялата информация, заедно с резултатите. От организацията смятат, че “така ще стане ясно кое е онова нещо, което БАБХ и норковъдите не искат ние да знаем”. В България има две ферми за норки, а отглежданите у нас животни са над 130 000. Цената на кожата на една норка е около 25-30 евро.

Споделете.

Коментирайте

Close