Kinto

Книга за историята на земеделието в Пловдивско излезе от печат

0

Книгата „Земеделието и хранителната промишленост на Пловдивски окръг – минало, настояще, бъдеще“ излезе от печат. Официалната й премиера ще бъде на 18 май от 11 часа в 1-ва аудитория на Агрономическия факултет в Аграрния университет в Пловдив. Изданието ще бъде представено от съставителя Петър Ангелов, агроном по професия и писател по призвание, дългогодишен директор на издателството за специализирана литература за земеделие „Земиздат“, както и от пловдивския земеделски производител и консултант Красимир Кумчев. По негово настояване в книгата са включени не само дейците на земеделието от преди 1989 г., но и сегашните агробизнесмени и чуждите инвеститори, които създават реален бизнес и работни места.

Каква е формулата за разцвета на българското селско стопанство до началото на 90-те години на ХХ век? Защо по време на прехода се позволи унищожаването на почти всичко, създавано с десетилетия? Кой и как инвестира в българския аграрен сектор? Кои са добрите примери за приватизация на предприятия от хранително-вкусовата промишленост? Книгата разказва за историята и проблемите на пловдивското земеделие през последния половин век, както и за бъдещето на сектора.

Инициатор за изданието „Земеделието и хранителната промишленост на Пловдивски окръг – минало, настояще, бъдеще“ е бившият зам.-председател по въпросите на земеделието в Окръжен народен съвет – Пловдив и дългогодишен стопански ръководител Атанас Ивановски. „Идеята за книгата съществува от 10 години. Едва на 26 ноември 2015 г. за пръв път се събрахме 30-35 колеги и обсъдихме проекта“, разказва Ивановски. Той припомня, че „селското стопанство и хранителната промишленост на Пловдивски окръг в миналото заемаше голям относителен дял от земеделското производството на България. Земята на окръга е 5% от тази на страната, но тя даваше 10-11% от селскостопанската продукция и 25-30% от хранителната промишленост на България. Пловдивски окръг постигна национални и световни показатели по отношение на добивите и продуктивността на животните“.

В новото издание са посочени имената на участниците и заслугите на голямата армия от работници в селското стопанство, ръководители, специалисти и научни работници, допринесли за издигането на Пловдивски окръг до водещо място в земеделието на страната. Голяма част от тях са разказали от първо лице спомени за възхода на селскостопанския сектор в областта.

Книгата „Земеделието и хранителната промишленост на Пловдивски окръг – минало, настояще, бъдеще“ ще се пусне за свободна продажба в книжарницата на Аграрния университет в Пловдив.

Споделете.

Коментирайте

Close