Кога и как да направим пролетна резитба на малините

0

Надземните части при малината се състоят от едногодишни и двегодишни стъбла, които се образуват върху коренищата им при двегодишна възраст. През пролетта се премахва част от върха на издънките.

В годината на засаждане на кореновата издънка от тези пъпки израстват примерно два леторасъла, на втората година от продължението на коренището израстват още 2-3 леторасъла, като стъблата стават 4-6 и т. н. Освен това и от пъпките на придатъчните корени, които се развиват върху коренищата, израстват многобройните коренови издънки.

Пъпките се появяват към средата на лятото, а до края на вегетационния период от тях изкарват къси леторасли, които остават под земята. На следващата година те продължават растежа си и образуват едногодишните надземни стъбла.

Малиновият полухраст се формира по следния начин: засадената издънка се реже на височина 20-30 см. Върху скъсеното стъбло трябва да останат 2-3 пъпки запазени, които се развиват в храст и хранят посаденото растение. Нови издънки израстват най-често през лятото на третата година.

През пролетта на втората година едногодишните стъбла (издънките) се съкращават с около 20-25 см – премахват се само връхните изкривени части с къси междувъзлия, чиито пъпки са слабо продуктивни.

След беритбата плодоносилите стъбла се изрязват до основи, изнасят се от насаждението и се изгарят. От изкаралите през вегетационния период издънки се запазва необходимият брой стъбла заместители, а всички излишни, намиращи се не по-далеч от центъра на храста, се отстраняват на 2-3 пъти до есента. Част от издънките в междуредията се запазват за посадъчен материал, а другите се унищожават при обработката.

През следващата година се извършва резитба по посочения вече начин, като на храст в зависимост от силата се оставят по 8-10 плодоносни стъбла. При ленточно отглеждане на малините (образува се непрекъсната лента с ширина 60-90 см) плодоносните стъбла се оставят на 15-20 см едно от друго.

За да се запазят от полягане, плодоносните стъбла се привързват към колове или към телени конструкции.

Споделете.

Коментирайте

Close