BASF InVigor

Кои са най-субсидираните животновъди в България

0

Животновъдният бранш е най-малко субсидиран

Земеделските сектори зърнопроизводство и тютюн са най-много подпомогнати от България и Европейския съюз, а браншът с отглеждането на животни е най-малко субсидиран. Според класацията на двайсетте най-подпомогнати от държавата животновъди, получените помощи от тях са 6 млн. лв., или 5.5% от 110 млн. лв., отпуснати за сектора.

Според обзор на фирмите, най-голямо представителство има от регионите от Пловдив и Добруджа, където производителите отглеждат предимно крави, вместо овце, а отчетените печалби са ниски. При справка по Закона за достъп до обществена информация за 20-те компании, получили най-много субсидии от бюджета по програмата за животновъдство, се забелязва , че много от тези компании имат връзки с партията на ДПС, съобщава в. Капитал.

Вече пет години секторът се субсидира от държавния бюджет, вместо от европрограми. При стартирането през 2009 са отделени 60 млн. лв, след това сумата нараства. При последната кампания са отделени около 110 млн.лв., с които се подпомага отглеждането на крави, биволи, овце, кози и др. Фермерите, които отглеждат над 950 хил. животни, получават на година близо 30 хил.лв.
Средствата предимно са разпределени по схеми за едри животни. Единичната субсидия за крави е 200лв., а за биволи- 350лв. Субсидиите за производителите се получава по схема, която не се обвързва с производството. Тези помощи се ползват от фирми, отглеждали поне 10 животни към февруари 2009г. Фирмите, които са се регистрирали след това няма да бъдат финансирани, а фирми, които са извън животновъдството, ще продължат да бъдат подпомагани. При тютюпроизводителите въпросът стои почти по същия начин. При тях субсидиите се получават върху броя регистрирани преди години.

Най-субсидирани са фирмите на братя Ангелови

Най-субсидирани са фирмите на братята Никола и Янко Ангелови „Елит 95” и „Елит милк 2000”. При тях се обработват 50 хил. дка земеделска земя, където се отглеждат пшеница, люцерна, тририкале и други култури. Освен това Ангелови притежават кравеферма с над 5 хил. крави в Поповица и имат инвестиции в две мандри в селата Мирково и Дълбок извор, където произвеждат млечни продукти с марките „Елит” и „Утре”.

Според проучване, фирмите са усвоили над 1.1 млн. лв. от субсидиите, предназначени за животновъдството през изминалата година, което е 1% от предназначеното за целия сектор. Освен това фирмите получават помощи и за земята, която се обработва според европейските плащатния на площ, имат проект, одобрен по Програмата за развитие на селските райони и по предприсъединителната програма САПАРД.

По думите на икономиста на компанията – Росица Игнатова, следващата година таванът за подготвяните субсидии на площ за големите фермери не бива да засяга и земите, които се обработват от животновъди, понеже културите от тях се използват изцяло за изхранване на отглежданите животни.

Третата фирма е пловдивска- „Комсо”, и предимно произвежда мляко. Нейният собственик е Благой Кайманаков, който е брат на Венцислав Кайманаков – до скоро областен управител на Пловдив. Сега той оглавява листата за кандидат-депутати от ДПС в Пловдив-град.

Фирма ”Комсо” има кравеферма в с. Цалапица, която е създадена със средства от еврофондове – проект по САПАРД от 2004 г. за сумата от 700 хил. евро. При преглед на отчета на дружеството за 2013 г. се установява,че фирмата обработва 7800 дка земя, която е засята с фуражни култури, използвани за отглеждането на близо 637 дойни крави, от тях се добива 2.6 млн. литра мляко годишно. Според документа, дружеството е финансирано с 1.16 млн. лв. 126 хил. лв. за отглеждането на едър рогат добитък с цел добиване на мляко, 394 хил. лв. за наличен брой животни, които не са обвързани с производството, 454 хил. лв. за обработваема площ и 93 хил. лв. – ”Натура 2000”. Стойността на сумата е около една трета от приходите на компанията.

Фирмата на бившия зам.-областен лидер на ДПС в Разградско е сред най-субсидираните

Фирмата на бившия зам.-областен председател на ДПС в Разградска област Хамза Чакър – ЕТ ”Асотекс – Хамза Чакър”, също е сред най-финансираните със субсидии фирми. Тя притежава кравеферма в община Кубрат и освен това в компанията отглежда овце и има инвестиции в зеленчукопроизводството. ”Асотекс” и ”Консорциум Калето” имат четири съвместни удобрени проекта по земеделската кампания САПАРД.

Чакър стана известен сред медиите покрай отстраняването на бившия шеф на фонд ”Земеделие” Асен Друмев. Друмев получи обвинение за неправомерно сключване на договори за наем на офиси на фонда, като наемите били предплатени за няколко години напред. Един от доворите е с фирма на Хамза Чакър.
За ”Капитал Daily” Чакър споделя мнението си , че фирмите в животновъдния отрасъл тази година са били повече подпомогнати,поради това че отпуснатата обща сума за отрасъла е по-голяма. Според него обаче референтната година от 2009 г. за финансирането трябва да бъде премахната , защото броят на животните във фермите през всяка година е различен.
Той подкрепя някои негови колеги, които смятат, че субсидиите не трябва да се разпределят на глава на животно. “Най-справедливият начин е субсидиите да се дават спрямо продукцията, не само произведените, а и предадените в лицензиран преработвателен пункт количества”, коментира Чакър, като допълва, че така ще се преодолее сивият сектор в животновъдството. Тази идея е била предлагана и друг път от представители на сектора, но засега не е защитена пред Европейската комисия.

Над 172 000 лв. за животновъдство получи фирма на бивш кмет от ДПС в Исперих

Фирмата от Исперих ‘’Караджа-Фаг” е финансирана с повече от 172 хил. лв. за животновъдство. Тя е създадена 1993 г. и при справка с информацията от сайта й се установява, че обработва 17 хил. дка зърно в Североизточна България. Тя е собственик на кравеферма в село Драгомъж, в която се отглеждат 260 крави и още толкова юници и телета. Компанията притежава и ферма за дивеч,намираща се в село Тодорово, като в нея се отглеждат муфлони, сърни, диви прасета и др.

Собственик на ‘’Караджа-Фаг” е Гюнай Хюсмен, който в края на 90-те години е бил кмет на Исперих. Тогава е бил свален от власт зарди скандал за злоупотреба с властта. Той е местният председател на ДПС и до сега. В статия в. ‘’24”часа го описва като “най-влиятелния общински лидер на ДПС в Североизточна България”.
През 2011г. има скандал около ”Караджа-Фаг”, заради замърсяване с оборски тор на вододайна зона от кравефермата. В.’’24 часа” публикува в статия, че „ за да прикрие замърсяването”, тогавашният директор на местното ВиК Илия Илиев ”прехлорира питейната вода и три дни не уведомява РИОКОЗ за проблема”.
Заради високото количество дезифенктанти във водата 34 деца и един възрастен са постъпили в болница поради натравяне. Според проверка на екоинспекция натравянето е следствие на питейната вода, от строителен надзор са установени и незаконни постройки в кравефермата.

В края на 2010г. има и още един скандал около компанията, заради поискани от фонд ”Земеделие” евросредства за земеделски земи, които се оказали незасети. Съдът обаче оправдава служителят на дружеството, който е кандидатствал от името на фирмата.

Фирма от Добричко чупи рекорда с 22 милиона субсидии за животновъдство

От списъка с най-финансираните фирми на първо място е ”Недко Недков – Овчарово”. За 2013 г. дружеството има приходи от 22 млн. лв. и има най-голяма печалба. То е най-бързо развиващото се- притежава около 2000 крави, а според отчета всяка година се закупуват още 200. Освен това е страртирало строителство на още два краварника за 470 крави, което трябва да приключи тази година. През 2014г. се очаква да се създаде и ново предприятие с производство на млечни продукти. Края на миналата година земеделското минестерство е дало разрешение Недков да построи и инсталация за преработка на органични отпадъци в биогаз.

Статия на в.’’Сега’’ през 2007г. съобщава, че той е един от най-едрите арендатори в областта на Добрич. В интервю пред вестника Недков споделя, че по професия е агроном и след края на ТКЗС започва своя бизнес, като наема малко земя и с времето я увеличава. Той казва и че е удовлетворен от програма САПАРД, по която е разработил два проекта.

Отчетът ДАКСИ посочва, че от 2004 г. Недков е част от управлението на сдружение ‘’Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България”. Освен него в управлението участват и бившият общински съветник от Кубрат Лютви Дахилов и вече споменатият представител на ДПС Хамза Чакър.
В списъка са и компании, част от големи икономически групи. Например ‘’Агрохолдинг Ловико” от началото на 2002 г. работи съвместно с ‘’Химимпорт’’. Изкупуват се дълговете на едноименния винпром и ‘’Агрохолдинг Ловико” развива оттам нататък животновъдството и земеделието.

Холдингът отглежда 40 000 дка със зърнени култури – пшеница, царевица, ечемик и др. Той притежава и животновъдна ферма с 1150 крави в Сухиндол, която според ръководството му е една от най-големите в България. Ежедневно в кравефермата се произвеждат 4.5 тона мляко и това количество се изкупува от ‘’Нестле”.

Агрохолдингът е и собственик на ферма за биволи край Севлиево и на свинеферма с 3000 свине. През изминалата година оборотът на дружеството се понижава и намалява броя на служителите. Освен помощите от държавата, дружеството е подпомогнато с 1.95 млн. евро субсидии за периода от 2009 г. до 2012 г., това посочва справка в сайта farmsubsidy.org.

Дружество от Кортен е сред фермите с най-много животни

Едно от дружествата с най-голям брой животни е ЕТ ‘’Диана-Ми-Минчо Иванов” от село Кортен. При справка в сайта на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството става ясно, че дружеството обработва 11 хил. дка земя и отглежда 1756 животни за разплод, от които 941 крави от породите ‘’Холщайн” и ‘’Редхолщайн”.

Друга компания в списъка е ”Алексия 2002”.Половината от акциите й са на името на съпругата на Димитър Зоров, който е председател на Асоциацията на млекопреработвателите и собственик на ”Пършевица”. Компанията има кравеферма в с. Добри дол в област Враца, къдети се отглеждат над 2200 крави. Фермата стана известна и с това, че тогавашният премиер Бойко Борисов летя до ломското село, за да получи подаръка си- телето Бойка.

В класацията топ 20 ветеринарният лекар Исмет Шабанов се класира на второ място с двете си фирми ”Биоелит ” и ЕТ ”Исмет Шабанов – Олимп 131”, за които е получил към половин милион субсидии. Фермерът притежава ферма със 750 крави основно стадо и 2600 овце майки и обработва 15 000 дка около Омуртаг. Притежава и ”Месокомбинат Свищов”, като е един от големите износители на агнешко – от 1997г. всяка година изнася по 400-500 хил. агнета, част от тях купува от от Румъния заради недостига в страната.

В интервю отпреди няколко дни Шабанов настоява субсидиите да се увеличат от държавата и да се отпускат на добита продукция: “От 11 милиона преди промените днес броят на овцете е едва под 1 милион. Крайно време е да се дават субсидии както в Европа. Например в една Румъния, където има над 20 млн. овце, фермерите получават 45 евро за овца майка, в Гърция – 60 евро. Докато при нас е около 15 евро.”
Павел Петров е собсвтеник и управител на куриерската фирма ”МиБМ експрес”, която вече е под контрола на Австрийските пощи. Петров е собственик и на ”Вароша 05”, която разполага от седем години с кравеферма в село Камен, община Стражица.В нея се отглеждат повече от 1000 крави. Във фермата са инвестирани 6.5 млн. лв., като половината са отпуснати по два проекта по програмата САПАРД.
Цанко Цанев е собственик на дружеството ”Планета 98”. То е създадено през 1998г. близо до Горна Оряховица и се занимава със зърнопроизводство и животновъдство.Кравефермата се намира в търновското село Поликраище и отглежда към 600 животни. След като агроминистерството позволи директни продажби от фермерите на крайни производители преди четири години, ”Планета 98” е една от компаниите,които първи създава търговски обект след това. Отворени са бившите хали в Горна Оряховица и там се предлагат български стоки и продукти собствено производство.

В списъка на най-субсидираните животновъди е и Йосиф Новосад

В списъка е и Йосиф Новосад, който е съдружник на Цанко Цанев чрез дружеството ”Чех и П”. През изминалата година дружеството е усвоило 200 хил. лв. субсидии. Цанев и Новосад заедно инвестират и в млекопреработвателно предприятие в дряновското село Соколово. ”Чех и П” притежават и животновъдна ферма, цех за колбаси и осем магазина във Великотърновски и Варненски регион. Млчените и месни продукти, които се произвеждат са с марки ”Чех”, ”Арбанаси”, ”Болярче” и др.

Около сдруженията с ”Чех” и собственикът Йосиф Новосад нашумяха скандали с европейската програма за доставка на храни за бедни семейства по време на управлението на ГЕРБ. При един от случаите бе доставен развален боб по програмата, за който се установи,че е издаден сертификат за първо качество от фирмата. Друг случай е разследванията срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който бе посочен за виновен за злоуботреба със служебното си положение, с цел набавяне ”противозаконни облаги за Йосиф Новосад” чрез спечелване на обществени поръчки за доставки п програмата за подпомагане на бедни семейства.

Семейната фирма ЕТ ”Давид – Джавит Бейтула” също е сред най-финансираните със субсидии дружества. То притежава с около 1000 крави и също толкова дребни животни в село Карапелит, като обработва и 14 000 дка земя. Тази компания също е печелила проекти по програма САПАРД и развитие на селските райони за покупка и оборудване и животни. На последно място в класацията е ”Асеница 96”, което дружество притежава ферма около Асеновград.Там се отглеждат крави и телета. Собственици са Александър и Никола Каишеви.

Компанията ”Учебен комплекс 2000” е дружество с ограничена отговорност, собственикът е Вера Самуилова. Самуилова е бивш кандидат за общински съветник в Раковски от листата на ОДС през 2003г. Добруджанският земеделски институт е организация и няма финансов отчет в Търговския регистър. Оттам стана ясно, че отглеждат повече от 500 крави и 1500 овце от елитни породи. Институтът е задължен като научна структура да поддържа определени породи, за да запази генетичното разнообразие.

Teodora Dragieva

Теодора Драгиева

Копирайт: Теодора Драгиева
Стажант в Agronovinite.com

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close