Вкуси България със SlowTours.bg

Колбаси с годжи бери и рибна наденица на Фермерския фестивал в УХТ

0

Колбаси от птиче месо с годжи бери, куркума и кашу, рибна наденица, мариновани с куркума и горчица пъдпъдъчи яйца, истински салами “Камчия” и “Хамбургски”, вкусни рибни пръстчета са сред деликатесите на Фермерския фестивал, който Университетът по хранителни технологии (УХТ) организира за пръв път.

Преподаватели и студенти ще се включат със свои разработки, а идеята е да бъдат представени автентични и иновативни месни изделия. “Стремим се да запазим традиционните месни продукти, произвеждани по БДС с техния автентичен вкус. Едновременно с това създаваме и иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни съставки и натурални продукти”, коментира доц. Десислав Балев от Катедра “Технология на месото и рибата”.

Всички продукти, които ще бъдат на щанда на УХТ, са изработени от студентите по време на упражнения. Студентите участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище. Към традиционните и вече позабравени месни продукти е колбас “Камчия”, направен по БДС – само от месо. Ще бъде представен и колбас “Хамбургски”, изработен също по класическа технология.

Според наблюдения на екипа в катедрата, българите са позагубили представата за истинския вкус на родните продукти. Затова решихме да предложим автентична продукция, коментира доц. Балев. Интересно предложение ще е варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби – каракуда и червеноперка. Рибата е изключително ценен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци.

Те са подходящи за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми. Освен това наблюдения на учените от Катедра “Технология на месото и рибата” сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на подрастващите, а това е огромна диетична грешка. Доц. Балев увери, че вкусът на рибния колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефектът е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема добре от някои потребители.

Рибните пръстчета са друг интересен продукт, комбинация от месо и риба, отгоре покрити корнфлейкс,а на фестивала ще се предлагат готови за консумация, каза гл.ас. Десислава Вангелова. Отлично се вписват в иновативните продукти, тъй като рибното месо съдържа много полезни за организма вещества, а атрактивният им вид и отличен вкус ги прави подходящ избор за подрастващите и младите хора, в чието меню много често рибата отсъства.

От категорията на рибните продукти ще бъдат представени още иновативни продукти – маринована риба с мед и херинга “ролмопс” с фурми. Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като вместо вода е добавено прясно мляко. По този начин искаме да покажем, че е възможно производството качествени месни продукти, без използване на соеви протеини или други немесни добавки, казват от УХТ.

В групата на иновативните продукти е колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Той е с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто. Ще бъдат представени мариновани със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. “Искаме да предизвикаме интерес от децата да консумират яйчни продукти. Яйцата са особено полезни за тях. Наличието на витамин D и фосфор допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка, който е естествен каротеноид е отличен фактор за добро зрение”, изтъкват учените.

Фермерският фестивал ще бъде открит в 10 ч. на 23 октомври 2020 г. от ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. Той се организира за първи път съвместно с висшето училище, ще бъде разположен в двора и е съпътстваща проява на 67-мата Научна конференция с международно участие “Хранителна наука, техника и технологии-2020”. До 18 ч. пловдивчани могат да посетят базара, да дегустират и да си купят от изложените продукти.

Споделете.

Коментирайте

Close