Колко можем да спечелим от фермата за охлюви?

4

Култивираното отглеждане на охлюви не изисква големи инвестиции

Стартирането на животновъден бизнес е свързано с много големи инвестиции, което в днешно време вече не е по джоба на всеки. Каквото и да си говорим, традиционното животновъдство си остава един трудоемък бизнес. Затова много българи се ориентират към хеликултурата – култивирано отглеждане на охлюви.

Освен като деликатес, охлювите все повече се търсят и като изключително ценен лекарствен продукт, както и като суровина за козметичната промишленост. Интересът към охлювъдството в България като бизнес стана със съвместната инициатива на Националния охлювъден клъстер и Българската академия на науките.

Япония веднага прояви интерес и заяви, че е готова да даде на охлювъдния клъстер субсидия от 2 млн. евро, ако организацията осигури 100 тона продукция. Голям е интересът и на Франция, Испания и Италия.

Фермата за охлюви носи 20 000 евро от декар, твърдят специалистите

Охлювъдството е не само доходоносен , но и бързооборотен бизнес, тъй като при него с една неголяма инвестиция само за един сезон може да се изкарат много добри пари. Специалистите твърдят, че от 1 дка ферма за охлюви получавате най-малко 20 хил. евро.

Правилният цикъл започва през есента, когато се прави една дълбока оран. През зимата се оставя почвата да почине до пролетта, след което се прави пролетна оран и се засява бяла детелина. Опъват се заграждения от зебло, поставят се скари от дърво и се поставя електропастирна лента. Покрива се със мрежа, която предпазва охлювите от враговете им. Изчаква се фермата да влезе в ритъм и в първия възможен момент малките охлювчета се въвеждат в лехите и започва т.нар. угоителен период.

Той продължава от май до средата на август, когато започват да се събират охлювите от първата продукция. Събирането става на 3 пъти, като охлювъдният цикъл трябва да приключи до края на месец септември. Когато охлювите са отгледани и събрани се стига до един момент, който е много важен и това е пазарът. От Симона Моллова разбираме важно нещо за бъдещите охлювъди, а именно че Националният охлювъден клъстер изкупува всичката продукция на своите членове.

Националният охлювъден клъстер изкпува охлювите на своите членове

Симона Моллова обяснява, че ако сте член на НОК, договорът, който включва ноу-хау, всичката документация, технологиите, охлювчетата, обучението, също така и посещенията по фермите, са на стойността на малките охлювчета, които фермерът купува от НОК. Ако не сте член, всичко това вие трябва да го платите , а за да станете член трябва да платите 200 лв. членски внос и после след това всяка година – по 1000 лв.

Първата година не позволяваме фермите да са повече от 2 декара. Макар че е нетрудоемко, охлювъдството е интелигентен бизнес. На охлювъда му трябва време да се научи на всички тънкости- как да храни правилно, да разбира кога на охлюва му е топло и кога летаргично. Когато обаче площта на фермата е много голяма, такива моменти се пропускат. За да не се правят грешки, специалисти на НОК през 15 дни през цялата година посещават фермите.

Най-важното във фермата за охлюви е земята да е хубава

Така се проследява производственият цикъл – от зареждането на фермата с до събирането на продукцията.

Ако твърдо сте решили да подхващате този бизнес, ето какво трябва да знаете: най-важното условие е да имате хубава земя и къде се намира. Тя трябва да бъде близо до населено място, за да не се правят излишни разходи за ток, вода и т.н. Инвестицията е не повече от 15 000 лв., като най-тежкото в нея е дървеният материал. Освен параметрите на дървото, то не трябва да е бъде много смолисто, тъй като охлювите няма да могат да се движат по него.

По отношение на това колко малки охлювчета ще ви трябват, след 4-годишни експерименти специалистите са установили, че във ферма от 1 дка перфектно се отглеждат 250 хил. охлювчета и не трябва да се пускат повече. Трябва да знаете, че в инвестицията не влиза стойността на фуража, а само направата на фермата и малките охлювчета. За отглеждането на 1 кг охлюви са необходими 1,2-1,3 кг фураж.

Boryana-Karamiteva

Боряна Карамитева

Копирайт: Боряна Карамитева

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

4 коментара

 1. Щерион Димитров on

  Как мога да стана член на Националния охлювъден клъстер

  за да мога да започна направата на ферма за охлюви?

 2. Здравейте на всички които желаят да се занимават с охлювъдство. От един декар се изкарва 2 тона охлюви 1во. качество и 500-800 кг. 2ро цената за първо е 2 евро а за 2 еро 1.5 евро. Инвестицията за 1 дк е между 10000/12000 лв. Симона Молова отдавна не се занимава с този бизнес ТЯ е измамник номер едно в бизнеса а и НОК не съществува от 4 г. Автора на статията нека да проверява по подробно информацията която публикува.В БГ се броим на пръсти хората който се занимават с този бизнес и може преди да публикувате поредната статия да се допитате до нас.АЗ се занимавам с това от 5 г. и съм се начел и наслушал на какви ли не глупости, ако печалбата е 20000 евро толкова то всички щяха да са охлювъди. Колегата от снимката е охлювъд които има ферма за охлюви в 10 бецирк във Виена и е Австриец Фермата е с размер от 1.2 дк.Без да се хваля но познавам този човек и много други лично и мога да кажа че във Франция за последните 5 г. Фермите за охлюви от 2300 са останали 350. На желаещите бързи пари им препоръчвам да ги търсят на друго място… В БГ. през 2009-2010 г имаше 300 ферми а в момента са 30 -35 не повече.

  • Мерал Бора on

   Здравейте,бих искала да направя връзка с вас.Дайте мейл за кореспонденция,моля

Коментирайте

Close