Вкуси България със SlowTours.bg

Конна езда, пъдпъдъци, планински ферми и чомлек в гастротура „Вдъхновения от Пирин“

0

Знаете ли какво е нафпавок от гуде и ялова баница, пицикурчи, чекане, траеник и суи чушчи? И ние не знаехме, преди да гостуваме на Дешка Кротева – една пазителка на традициите от Горно Драглище, която успя да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм.

Нафпавок

Нафпавокът на Дешка Кротева

Нафпавокът – една от най-големите тайни, обвита в мистика, стари истории и дървесна пепел, е името на прочут местен колбас, подобен на банския старец, но за разлика от него се прави само през декември и януари, разказва Дешка.

На 30 ноември в къщата й в Горно Драглище тя и съседките й, по-известни като „Палавите баби“, ще ни посрещнат с народна музика и песни, ще ни облекат в традиционна местна носия, ще ни напоят и нахранят и ще ни разказват толкова смешни и любопитни истории, че ще искаме да се върнем тук отново.

Дешка Кротева е сред седемте домакини – производители на фермерски храни, стопани на коне,  пъдпъдъци, шотландски крави, кози, овце, билкари, лечители с езда и майстори на традиционните блюда от Пирин, които ще готвят, ще предават опит и ще вдъхновяват с историите и храната си начинаещи фермери, предприемачи и любители на пътуването и вкусната храна по време на културно-гастрономическия тур „Вдъхновения от Пирин“ на 30 ноември и 1 декември 2019 г.

Дешка Кротева

Дешка и „Палавите баби“ ни посрещат с вкусни ястия

След невероятните ни преживявания в предишния такъв тур „Вдъхновения от Родопите“ в планинските села Рожен, Момчиловци, Смилян и Кошница, сега приключенският ни дух и апетитът ни водят към Пирин. „В планината не е лесно да оцеляваш и произвеждаш, но успяваме, благодарение на волята и силния си дух. Предимство са чистата почва, води и въздух“, казват нашите домакини.  Пред участниците в двудневния културно-гастрономически тур „Вдъхновения от Пирин“, организиран от електронната медия за земеделие, храни и туризъм Агроновините и Академия „Пендара”  в Разлог, Банско, селата Добърско, Горно Драглище и Бачево, те ще разкажат историите си и ще покажат романтичната и суровата страна на своя планински край.

Крави Галоуей

Благой Велев гледа крави от шотландската порода Галоуей

Пътешествието започва на 30 ноември с посещение на на кравефермата за отглеждане на шотландската порода Галоуей при Благой Велев в Разлог. Месодайната порода е една от най-старите в Обединеното кралство, създадена е в Шотландия. Благой я развъжда заради високата издръжливост на животните в планински райони и добрите резултати, дори и в сурови зимни условия.

Козе сирене "Козле"

„Козле“ е сертифицирана биоферма и мандра за производство на биопродукти от козе мляко

Как се отглеждат кози в полите на Пирин ще ни разкажат и покажат Тодорка и Иван Мутафчиeви, стопани на елитната козеферма „Козле“ в Банско. Те са единствените в областта със сертифицирана биоферма и мандра за производство на биопродукти от козе мляко. Мутафчиеви ще ни посрещнат с чаша червено вино, с дегустация на продукти от козе мляко, с баница и традиционния за Банско и Пиринския край специалитет чомлек.

Пътешествието ни продължава с разходка и екскурзоводска беседа в пиринската столица Банско. Ще посетим църквата „Света Троица“ (1835 г.) – един от символите на градчето, която до преди построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България, ще идем в родния дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски, а после и в родната къща на поета Никола Вапцаров, роден през 1909 г. и жестоко разстрелян през 1942 г.

Козеферма Козле

Козите на ферма „Козле“ пасат свободно в подножието на Пирин

Следобед в с. Добърско ще разгледаме късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XVII в.) – един от най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, за който жителите на Добърско започнаха подписка за включване в списъка с културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

В Добърско ни очаква и семейството на ветеринарния лекар д-р Ивана Коцакова – фамилия животновъди, които отглеждат овце и крави и имат затворен цикъл на производство. Вечерята е с традиционни за този край ястия, приготвени от Дешка Кротева в Горно Драглище. Тя и семейството й живеят в къща, строена през 70-те години. „На мен ми харесва селския начин на живот и искам всеки, който дойде в нашия дом, да се докосне до него. Той не е много лесен, но не е и за изхвърляне – в задния двор има всичко за направа на зимнина“.

Ферма за пъдпъдъци

Елена и Тодор Ганджови отглеждат пъдпъдъци в Пиринския край

Вечерта симпатичните „Палави баби“, облечени в народни носии, ще ни веселят и учат на местния разложки диалект. На 1 декември след закуска ще се срещнем с медицинската сестра Янка Бурдина, която цял живот лекува всякакви болежки с помощта на билките. След разказа на Янка за целебните свойства на растенията тръгваме за село Бачево, където най-напред посещаваме фермата за пъдпъдъци на Елена и Тодор Ганджови.

В Япония пъдпъдъци се селектират повече от 400 години, но у нас отглеждането им започва преди 20 години. Пъдпъдъците са много издръжливи на студ и горещини и почти не боледуват. Качествата на пъдпъдъчите яйца са известни от дълбока древност – полезни са при лечение на алергии, астма, анемия, туберкулоза, диабет и имунна недостатъчност. Подобряват обмяната на веществата, стимулират и половата функция.

Конна база Периволас с. Бачево

Конната база „Периволас“ в с. Бачево

Конете и ездата са символ на село Бачево, а конят е елемент от местния герб, затова в късния предиобед отиваме в конната база „Периволас“, в която фамилия Накови от години отглеждат коне. Чрез т. нар. хипотерапия (лечебна конна езда) помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Името на базата идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”.

Гергана Кабаиванова

Гергана Кабаиванова, основател на Академия „Пендара”

Накови ще ни нагостят с местни ястия, приготвени на място в конната база. При ясно време ще можем да пояздим сред природата или просто да се порадваме на кристално чистия планински въздух и гледката към Пирин планина.

В културно-гастрономическия тур могат да се включат стартиращи и действащи малки производители на храни, както и ресторантьори и магазини, търсещи директно договаряне с доставчици на местни храни”, казва управителят на Фондация LocalFood.bg Гергана Кабаиванова, която е и основателят на Академия „Пендара”.

Екатерина Терзиева, журналист, лицензиран екскурзовод

Екатерина Терзиева е журналист и лицензиран екскурзовод

„Това вълнуващо пътешествие е чудесна възможност да почувствате Пирин като се срещнете с планинските хора и опитате чистата и честна храна, която произвеждат. А лечебната кавалерия в конна база „Периволас“ ще докосне душата ви“, уверява Екатерина Терзиева, организатор на кулртурно-гастрономическия тур „Вдъхновения от Пирин“ и издател на електронната медия за земеделие, храни и алтернативен туризъм Агроновините.

По време на пътешествието Екатерина, която освен професионален журналист е и лицензиран екскурзовод, ще разкаже подробно за Пирин и ще ви покаже основните забележителности в Банско.

Запишете се в културно-гастрономическия тур и срещу такса от 180 лева и самостоятелно организиран транспорт получавате:

 • срещи със 7 успешни производители на храни и малки предприемачи, които са готови да споделят опита си;
 • 1 нощувка в двойна стая;
 • 1 вечеря с традиционни местни храни;
 • 1 закуска с традиционни за Пиринския край ястия;
 • 2 обяда с традиционни за Пиринския край ястия и дегустация на млечни специалитети от козе мляко;
 • водач по логистиката на тура и екскурзовод на групата;
 • възможност за покупка с отстъпка на натурални фермерски храни и селскостопански продукти в посещаваните ферми и стопанства.

Повече за тренинг тура прочетете ТУК – на страницата на Академия „Пендара“ и побързайте да се регистрирате през електронната форма, или се обадете на тел.  0898 471 201. Местата са ограничени!

В цената са включени и други бонуси като:

 • Възможност за лична консултация и HACCP план по индивидуален проект (редовна цена 150 лева);
 • Абонамент за 1 година в Клуб Пендара (стойност 120 лева) – платена ресурсна база с онлайн HACCP курс, интересни HACCP казуси на регистрирани бизнеси, експертни наръчници и статии;
 • Отличителен стикер за витрина със знак „Пендара“ за контролиран нов бизнес;
 • Рекламна статия за най-добрите проекти (с редовна цена 300 лева) в сайта на Фондация LocalFood.bg .

 

Споделете.

Коментирайте

Close