Вкуси България със SlowTours.bg

Корумпирани инспектори от БАБХ арестувани, изнудвали стопаните на козеферма

0

Инспектори от БАБХ са били заловени с подкуп от 1000 лева и торби със сирене и кашкавал, след като собствениците на  козеферма „Халалица“ в първомайското село Искра подали сигнал в полицията, че са изнудвани от тях.

До рушвета се стигнало заради задържан документ за транспортиране на животни в съседно село „Това беше поводът да поискат някакво заплащане, за да се оправят нещата”, казва пред Нова телевизия Мария Кадиева, съдружник в „Халалица“. Инспекторите, които са на щат в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, дали тридневен срок козевъдите да обмислят офертата им.

„Давате 1 000 лева и две торби продукти – сирене, кашкавал, кисело мляко и ще оправим нещата на първо време. А на следващо време?”, коментира Мария Кадиева. Фермерите телефонирали в полицията и инспекторите били заловени с парите и млечните продукти на пътя между съседното село Брягово и Първомай, където трябвало да се предаде подкупът. Това е държавен рекет, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Прокуратурата постанови задържането на инспекторите за 72 часа, а от БАБХ информираха, че служителите са отстранени от длъжност. По информация на Нова тв, единият инспектор е син на кмета на село Искра  Димитър Несторов. „Предполагам, че тези данни – той да изнудва собствениците, са напълно неверни, това е клевета“, категоричен е кметът на селото.

Мария Кадиева обаче заявява, че това не е първият случай, в който са били подложени на изнудване. Преди време дали на инспектори от БАБХ 200 лева. Подкупът бил поискан чрез разиграване на сценка, при която от фермерите се иска оформянето на голямо количество документи, обяснява им се, че не могат да се справят сами с това и им се предлага контакт със служител на Агенция по храните, който да свърши работата срещу заплащане. Според бивши служители на БАБХ, редовите инспектори там работят за заплати около 700-800 лв., но харчат средно по 4000-5000 лева на месец.

Мария и Георги Кадиеви създават козеферма „Халалица“ в с. Искра преди 14 г. Купуват бившите селскостопански обори, взимат животни, земи и пасища. Развиват козефермата без стотинка европейска субсидия, изцяло със собствени средства. „Всичко постигнахме със заеми – 10 години бяхме работници на банките, докато изплатим всичко“, казва Мария. Започват да работят с мандри, но отблъснати от ниската цена от 27 ст./л започват да мислят за собствена преработка. Така преди няколко години се регистрират по Наредба 26 и започват да произвеждат собствени млечни продукти. Освен със сиренето, Мария е прочута в цяла България със своя кашкавал на конци.

Споделете.

Коментирайте

Close