Кукли, бижута и икони от череши на празника на плода в Кюстендил

0

Празникът на черешата събира гости от цялата страна в Кюстендил

Произведения на изкуството от череши, фолклорни танци, кулинарен фест и десетки сортове от пролетния плод ще бъдат показани на Празника на черешата в Кюстендил. Той започва в 16 ч. в петък, като продължава и на 22 юни.

Кюстендил е бил домакин на първото овощарско изложение у нас още през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба. Празникът на черешата е възстановен през 2008 г.

Собственици на овощни градини ще покажат десетки сортове, аранжирани на щандове на градския площад. Те и деца от местните училища ще направят различни произведения на изкуството от череши – бижута, кукли, икони и пластики, карвинг, майсторски изплетени вешала. Жените ще изпекат плодови пити и ще предложат за дегустация компоти, сладка и сиропи от череши.

Институтът по земеделие – Кюстендил, който е партньор на общината в организацията на празника, ще покаже десетки сортове и новостите в селекцията на този плод, съобщи директорът проф. д-р Димитър Домозетов.

Празникът минава под мотото “Черешата в занаятите”. Десетки майстори от цялата страна ще подредят свои уникати в Градската градина. Фолклорният празник “Черешчица род родила” ще събере на една сцена фолклорни състави и ансамбли от цяла България. В изложението-конкурс ще участват  детски градини, училища, читалища, неправителствени организации и сдружения от Кюстендил и региона.

За поредна година на Празника на черешата ще гостува кулинарният фестивал “Пъстра трапеза на гости на моя град”. Програмата включва кулинарна изложба на традиционни местни ястия, които ще бъдат оценени от жури и наградени. В демонстрационното готвене на професионална кухня ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Кюстендил. Ще има детски пленер и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, както и част от рисунките от националната изложба “Рецептите на баба”.

Споделете.

Коментирайте

Close