Вкуси България със SlowTours.bg

Кулинарни блогъри от Израел: Влюбихме се в българската кухня!

0

Семейство кулинарни блогъри от Израел специално пристигнаха в България да опитат блюдата от родната кухня, след като дълго време слушали легенди за българските сирена, диви гъби и горски плодове. Семейство Даниела и Дуди Даян доведоха в Родопите и в Пловдив и двете си 9-годишни дъщери близначки, които преди години станали причина за страстта им към кулинарни пътувания.

Даниела и Дуди Даян

Семейство Даниела и Дуди Даян

„Работя в в авиацията на Израел, а съпругата ми се грижи за децата.

Интересът ни към натуралните, здравословни храни дойде покрай двете ни момичета и желанието ни да ги храним с полезни, натурални продукти.

Със съпругата ми Даниела, която поддържа кулинарната страница „Даниела – домашно готвене“, започнахме да търсим различни места в Израел, където се произвежда чиста и здравословна храна.

После започнахме да пътешестваме и извън страната, неотдавна бяхме в Полша. Покрай Даниела и аз станах кулинарен блогър“, разказа за Агроновините Дуди Даян.

Сирене село Гела

Жени от с. Гела режат саламурено сирене

Семейството живее в Нахария, северно от град Хайфа. Пристигнали в София със самолет, а след това се отправили към хотел в родопското село Гела.

Там местните хора им показали как се берат и обработват горски гъби, демонстрирали им и технологията по приготовление на бяло саламурено сирене.

В неделя семейство Даян и дъщерите им посетили мандрата на Милкана Йорданова „Родопа милк“ в село Смилян, към която ги насочили хората в село Гела. Домакините в Смилян им показали своите марки сирена и кашкавал, млякото за които мандрата събира от целия регион по поречието на река Арда.

Кисело мляко Родопа милк

Киселото мляко от мандрата на Милкана Йорданова

При Милкана Йорданова, която е и председател на Национално сдружение „Планинско мляко“, гостите от Израел видели за пръв път в живота си червен касис (Ribes rubrum) и научили, че плодчетата му са много полезни за здравето.

Касисът съдържа високи концентрации на важни минерали като желязо, калий, фосфор, калций, цинк, богат е на витамини A, С, К и витамини от B-групата.

Децата на семейство Даян опитали и малини, но родителите им не успели да купят по-голямо количество, защото температурите в Родопите са още пролетни и сезонът на малините не е настъпил.

За сметка на това с различни горски плодове, част от седемстепенно меню, ги угостил във вторник, 26 юни, шеф Росен Чакъров, който готви в един от най-елитните пловдивски ресторанти.

Топготвачът използва в кухнята си фермерски продукти от проверени родни производители, плодове и зеленчуци българско производство, които лично избира от пазара.

Шеф Росен Чакъров

Шеф Росен Чакъров нагости семейството с типични български продукти

„Менюто бе съставено по техни предпочитания. Запознах ги с крокмач – северняшкия български продукт от ферментирало овче мляко, със свежите родни краставички, после преминахме към други ястия с локани продукти, бавно готвени меса, нискотемпературни риби с много наситени вкусове и сосове“, разказа за Агроновините шеф Чакъров.

След десерта – пресни плодове, купени същата сутрин от пазара, той завел блогърите от Израел в билковата градинка на ресторанта. Там се отглеждат различни ароматни растения, които се ползват като пресни подправки в ястията. Всички блюда са били сервирани в чинии, изработени специално за кухнята на шеф Чакъров от пловдивски грънчар.

„Беше страхотно преживяване да посетим страната ви. Влюбихме се в България!“, каза преди да отпътуват за Израел Даниела Даян. А съпругът й добави, че след два месеца ще се върнат отново тук, за да видят и опитат повече от националната ни кухня.

Семейство Даян Росен Чакъров

Семейство Даян с шеф Росен Чакъров

Снимки: ©Светлана Трифоновска, ©Даниела Даян

Споделете.

Коментирайте

Close