Вкуси България със SlowTours.bg

Десетте целебни качества на куркумата

0

Кои са най-известните лечебни качества на куркумата

Куркумата е сред най-популярните подправки в източната кухня, но от дълбока древност тя е известна и като целебно средство. Съдържа фосфор, желязо, калций и йод, както и витамините С, В, В2, В3 и К. Позната е от 5000 години и сред най-популярните й свойства е да намалява риска от рак, левкемия, Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания.

От какво предпазва куркумата?

1. Рак

Учени от Центъра за ракови изследвания Cork в Ирландия са провели изпитания като третирали раковите клетки с куркумин. Това е активното вещество в подправката, което й придава шафраненожълтия цвят. Резултатът бил, че раковите клетки започнали да умират до едно денонощие. Изследванията показват, че куркуминът може да потисне тумори. Хората, които често използват куркума при готвене, са много по-малко предразположени към ракови заболявания.

Шарън Mаккена, който е ръководител на ирландското проучване, твърди, че куркуминът може да се използва при рака на хранопровода, който поразява половин милион души по света всяка година.

Ако е в комбинация с карфиол, куркумата може да намали риска от рак на простатата. Учените смятат, че подправката играе съществена роля при превенция на рака на гърдата, на панкреаса и меланома. Куркуминът спира развитието на метастазите и развиването на на нови кръвоносни съдове, които хранят туморите. Препоръчва се и при детска левкемия.

2. Диабет

Учени от Университета в Банкок открили, че куркуминът регулира кръвната захар и е много ценен при лечението на диабета. Те включили в опитите си мишки с диабет, чиито черен дроб е патологично изменен и с разрушени тъкани. “Изумително, малките кръвоносни съдове в черния дроб, лекувани с куркумин, се възстановяват в здрави и нормални клетки “, казват от изследователския екип.

Учените смятат, че ако 9  месеца се приема куркума от хора в преддиабетно състояние или с необичайно високи нива на кръвната захар, това може да спре прогресирането на болестта до диабет от втори тип.

Учени в Тайланд включили 240 души в свой експеримент, които били в преддиабетно състояние. Хората били разделени на две групи – на едната давали по 6 капсули с по 250 мг куркумин на ден, а на другата – същите капсули, но без съдържание на активната съставка.  19 от 116-те пациенти, които са взимали таблетките без куркумин, са развили диабет от втори тип.

3. Алцхаймер

Преди шест години американски учени откриват, че куркуминът стимулира клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер. Подправката забавя развитието на болестта като премахва амилоидната плака по мозъчната тъкан.

4. Множествена склероза

Тестовете върху лабораторни животни сочат, че съставките на подправката може би забавят развитието на множествената склероза.

5. Сърдечно-съдови заболявания

Сред лечебните качества на куркумата е и това, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и сърдечните атаки при пациенти,  на които е бил поставен байпас.

Пак в Тайланд,  учени от университета в Chiang Mai,  направили експеримент сред 121 души, претърпели байпас операция. Половината от  тях приемали по 4 капсули с по 1 грам куркумин, а другите взимали плацебо лекарство. Лечението започвало три дни преди интервенцията и продължавало още 5 дни след това. Едва 13% от хората, приемали куркумин, получили сърдечна атака след операцията. При другата група това били 30 на сто от хората.

Учените смятат, че редовната употреба на куркума намалява риска от инфаркт с 65%.

6. Псориазис
Куркумата има изявени антисептични и антибактериални свойства. По тази причина действа особено добре при псориазис и други кожни заболявания. Може да се използва за дезинфектиране на рани от изгаряния и при порязвания.

7. Артрит

Подправката има свойството да успокоява възпаления, затова може да се добавя в противовъзпалителни лекарства. Специалистите силно я препоръчват против артрит, тъй като има и обезболяващи качества. В комбинация с мед, може да се използва като външно средство при изкълчвания, навяхвания, разтежения и проблеми със ставите.

8. Чернодробни заболявания

Куркуминът има свойството да извлича токсините, затова се препоръчва за прочистване на черния дроб. Редовната употреба на подправката стимулира организма интензивно да изхвърля токсините от тялото.

9. Стомашно-чревни неразположения

Проучванията показват, че има благотворно въздействие върху храносмилателната система. Помага при нарушения в храносмилането и стомашни киселини. Смята се, че цери раздразнения на червата и улцерозен колит. При диария се препоръчва да се приема половин лъжичка куркума, разтворена в чаша вода.

10. Затлъстяване

Ускорява метаболизма и обмяната на веществата в човешкото тяло.  Ускорява изгарянето на мазнините и затова се смята, че помага при регулиране на телесното тегло и отслабване.

Споделете.

Коментирайте

Close