Caryx

Листен тор от стрити скали повишава добивите до 60%

1

Нов листен тор, добит от различни по минерален състав стрити скали, ограничава до минимум използването на химия срещу болестите и вредителите по растенията. Панамин Агро® е иновационна смес за реминерализация на растенията и почвите чрез листно торене, каза Ангел Кинанов, представител на „Панамин Австрия“ у нас, по време на лекция пред студенти от Факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет в Пловдив.

Панамин Агро® е изцяло биологичен минерален микс, който във вид на суспензия реминализира растенията и почвата. Съставките му се добиват от скални находища в Австрия. Основните компоненти са калциев и магнезиев карбонат, съдържа още силиций, микроелементи на желязо, фосфат и калий. Продуктът е прахообразен, разтваря се лесно във вода. Така чрез освободения въглероден диоксид се засилва фотосинтезата, а киселинността на почвата се повлиява добре. При листното прилагане по-голямата част от Панамин Агро® прониква в листото през устиците, епидермиса и кутикулата. Доказано е, че колкото повече въглероден диоксид има в листата, толкова по-прогресивен е балансът на калция. Калцият е важно хранително вещество за всички културни растения, тъй като укрепва стената на клетката, подпомага бързия растеж на корените, повишава pH нивото, ускорява процеса на обмяна на веществата на азота под формата на амоняк.

Ангел Кинанов

Ангел Кинанов

В Западна Европа екологичният листен тор се използва от две години и ползите от него са доказани в различни климатични и почвени условия. В България навлиза за пръв път. Ефектите от Панамин Агро® и оптималните начини за неговото приложение у нас се тестват в няколко университета и различни институти. В Аграрния университет изследванията ще провежда доц. Звездомир Желев от катедрата по фитопатология. Тестове се провеждат и в Института по земеделие в Карнобат и в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

До момента резултатите са впечатляващи, като освен неколкократно намаляване или тоталното отпадане на използваните пестициди и инсектициди, се наблюдава и повишаване на добивите от между 20 и 60% при различните култури, посочи инж. Владимир Средков. Нараства с до 200% и срокът на съхранение на реколтата.

Опитите в Кюстендилско показват, че третираните с Панамин Агро® череши са дали реколта, докато останалите насаждения са измръзнали. Разходите за третиране на лозя в Поморие са паднали с 60 на сто след обработка с новия листен тор. В Сърбия третираната с Панамин Агро® пшеница е дала с 25 на сто по-високи добиви, а слънчогледът и царевицата – с 15%, обясни Ангел Кинанов.

Досегашните изследвания показват, че Панамин Агро® повишава устойчивостта на растенията на суша и студ, предпазва ги от гъбни и бактерийни патогени. Подобрява имунната система на растението, зелената маса е по-богата и нараства по-бързо. Панамин Агро® игнорира напълно нуждата от използването на фунгициди, каза още Кинанов. Така разходите за растителна защита падат на 100%, а торенето се намалява наполовина. Продуктът е със сертификат за биологично торене, тъй като е екологичен и няма остатъчни химически вещества в третираните растения.

Панамин Аграрен университет

Публична лекция за ползите от Панамин в Аграрния университет

Разходната норма от листния тор е 300 гр./дка при зърнените култури и 600-900 гр./дка при овошките. За лозята се препоръчва 900-1500 гр./дка Панамин Агро®. Препоръчителната цена е 12,5 евро за килограм. Препоръчват се 2-6 приложения, в зависимост от културата, като препоръчителната концентрация на разтвора е 0,5%. Интервалът на прилагане е през 7-14 дни от фаза 4-6 лист, при температура 8-28 градуса без пряко слънчево греене. Панамин Агро® може да се разпръсква отделно или заедно с всички конвенционални средства за растителна защита, но pH нивото на разтвора не трябва да бъде по-ниско от 6,2. Изключение правят препаратите, които се разпръскват в кисел разтвор. С тях продуктът не бива да се смесва, тъй като настъпва реакция на калия. Панамин Агро® не задръства дюзите на пръскачките и не замърсява механизацията.

Темата на публичната лекция „Естествените минерали – иновативна алтернатива в конвенционалното земеделие“ предизвика интереса не само на студентите в Аграрния университет, но и на преподавателите. Имаме нужда от такива лекции за иновативни продукти, за добри примери и практики в земеделието от страната и чужбина, за да сме в крак с времето и тенденциите, и за да излизат оттук наистина подготвени кадри, каза бившият ректор на Аграрния университет проф. Димитър Греков.

loading...
Споделете.

1 коментар

  1. смешника on

    И моите не измръзнаха и ги пръсках със скали от Осоговската планина

Коментирайте

Close