Вкуси България със SlowTours.bg

Лозари блокираха пътища заради ниските изкупни цени на гроздето

0

Лозари от района на Поморие затвориха с трактори пътя за Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг заради ниските изкупни цени на гроздето.

Членовете на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ), в което членуват лозари, пепиниеристи, винари и учени в областта на лозарството в България, изтъкват, че липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша е довела до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години – от 1,6 млн. декара на 300 хиляди декара.

Една от най-важните и наложителни мерки е предвиждането на национални доплащания за сектора. „Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение – в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България е през последните 5-6 години тя е достигнала максимум 22 евро на декар.

Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с колегите от ЕС, а през последните години дори скочиха драстично. Имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба“, коментират от браншовия съюз.
Протест лозари
Досега лозарите са отлагали протестите, тъй като са се надявали, че заедно с управляващите ще успеят да изработят една дългосрочна, устойчива стратегия, основаваща се на пазарен принцип и конкурентни условия както за лозарите у нас, така и за колегите им в ЕС. „Лозята у нас намаляват, изкупните цени на гроздето са убийствено ниски. Вече няколко години алармираме всички институции за катастрофалната ситуация, но не получаваме адекватна реакция.

Себестойността на един килограм грозде у нас се движи между 80 и 90 стотинки и за да може секторът да оцелее, изкупната цена трябва да бъде поне един лев. В страните, които са лидери в лозарството и винарството, националните субсидии достигат 300 евро на декар“, посочват от НСБЛ.

Националното сдружение на българските лозари е провело редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат. От организацията настояват да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години.

Браншовиците са категорични, че национални доплащания за сектора не само ще спасят лозарите в страната, но и ще повишат конкурентоспособността на бранша. Стопаните на лозови масиви заплашват, че ако и сега не бъдат чути, ще пристъпят към национални протести и са готови за гражданско неподчинение.

Споделете.

Коментирайте

Close