Вкуси България със SlowTours.bg

Как магистър от Аграрния университет изкачи най-високите върхове в света

0

Един млад агроном, възпитаник на Аграрния университет в Пловдив, успя да изкачи много върхове. От магистър по „Растителна защита„, Атанас Скатов стига до доктор на селскостопанските науки към Хумболдтовия университет в Берлин, работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в Лесотехническия университет в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия.

В личен план 37-годишният Атанас има не по-малко постижения – изкачил е толкова върхове на най-високите планини в света, за колкото обикновено не стига цял един живот. За по-малко от две години, Наско успява да изкатери шест от седемте най-високи върха на всички континенти – Еверест /Азия/, Аконкагуа /Южна Америка/, Ухуру /Африка/, Елбрус /Европа/, Винсън /Антарктида/ и Карстенц Пирамид /Австралия/. Сега той предприема експедиция за покоряването на най-високия връх в Северна Америка.

„Тръгвам за връх Маккинли /6193 м/ след три седмици, а експедицията ще продължи между 23 и 28 дни“, разказа агрономът алпинист пред студенти и преподаватели в Аграрния университет в Пловдив, където днес представи презентацията си „От Ком до Емине: Силата на човешкия дух“. Скатов разказа как е покорил на 24 май миналата година най-високия връх в света – Еверест и е записал името си в историята като първия български веган, стъпил там.

Всъщност любовта и любопитството на Наско към растенията го отвежда навремето в Аграрния университет. Има и семейна „закалка“ – неговият баща – Георги Димитров е доктор по „Растителна защита“ и през 1971 г. също е завършил Аграрния университет в Пловдив. Благодарение на него в България са се появили десетки хиляди декари лозя и градини, участвал е и в създаването на 9000 дка ябълкови насаждения за Муамар Кадафи в Либия.

Така „вкусът“ към земята и растенията, които тя ражда, се предава на сина по наследство. Атанас Скатов завършва Аграрния университет, през 1999 г. печели стипендия по програма „Темпус“ и става студент в Хумболдтовия университет в Берлин. На следващата година продължава образованието си по линия на „Еразмус/Сократ“. Междувременно през 2001 г. се дипломира като магистър в Аграрния университет в Пловдив с професионална квалификация „инженер агроном по растителна защита“. Младежът от Сливен е отличен като първенец на випуска по „Растителна защита“ за 2001 г.

Веднага продължава с научна кариера – от 2001 до 2005 г. е стипендиант на Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) и прави докторантура в Хумболдт университет в Берлин към катедрите „Градинарство“ и „Растителна защита“. Темата на дисертацията му е „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

Изследователската и научната дейност на Атанас Скатов са в сферата на морфологията, биоекологията и борбата с оранжерийните неприятели по културните растения. Изследва инсектицидното действие на някои растителни екстракти като масла от бор, рицина, лавандула, квазия, пиретрум, азадирахтин. Проучва полезните насекоми, ентомопатогенните гъби, неприятелите по складираните продукти, работи и по хидропонни методи на отглеждане на културни растения в култивационни съоръжения.

Атанас Скатов

Д-р Атанас Скатов

„В сърцето си съм агроном – където и да отида – в планината, или на някои острови, когато видя растение, веднага преценявам фитосанитарния му статус, болести, неприятели“, разказва Атанас Скатов.

През 2006 г. става вегетарианец и спира да консумира месо и риба. Като агроном Наско е особено чувствителен по темата с прехраната.

„На една научна конференция в Мюнхен бе направена прогноза, че до 2020 г. населението на планетата ще достигне 7 милиарда. Но стана така, че към днешна дата, 5 г. по-рано от прогнозираното, човечеството е достигнало 7,3 милиарда души. На всеки 18 години числеността се удвоява.

В момента над 50% от селскостопанските площи се използват за отглеждане на животни. Ако намалим броя на животните, ще има повече свободни площи за засаждане на плодове и зеленчуци, които да осигурят на човечеството растителна храна“, смята Скатов.  В началото на 2012 г. докторът на селскостопанските науки решава да стане веган, като напълно изключва от менюто си храни от животински произход – мляко, сирене, кашкавал, яйца…Тогава решава да проведе научен експеримент и да изследва дали е възможно изкачването на първенците на седемте континента без консумация на месо или животински храни.

Целта му е да проучи как изцяло растителната храна влияе върху физиката и психиката в планински условия. И съвсем скоро по чиста случайност той се оказва в ситуация да се храни не просто с продукти от растителен произход, но с такива, които почти не съдържат протеин. По време на експедицията му до Еверест се запасява с боб, грах, леща, нахут, но при преминаването на китайско-непалската граница в Тибет китайски митничар конфискува кашоните. Когато Скатов разбира това, е твърде късно да пазарува отново и му се налага да изкачи най-високия връх в света, изхранвайки се само с ориз, картофи и спагети.

За целите на проучването алпинистът си прави кръвни тестове на всеки шест месеца. Всеки ден си водя дневник, в който описвам действията си, как се чувствам, каква храна съм консумирал, разказва Скатов. Началото на изследването за влиянието на веганската храна върху алпиниста е 1 март 2012 година, а крайната дата за приключването му е 31 декември 2015 г. Резултатите от експеримента ще бъдат публикувани в книга.

В момента Атанас подготвя експедицията си до връх Маккинли, като всеки ден прави тежки преходи с 30-килограмова раница на гърба. Самият Скатов тежи 62 кг. Тренировката се налага, тъй като при експедицията до първенеца на Северна Америка няма да има носачи, както до Еверест. Изкачването на този връх е трудна задача, тъй като само 35 на сто от алпинистите успяват да достигнат най-високата му точка, обясни Скатов. Очакваната температура на вр. Маккинли е минус 40 градуса. „Ако успея да го изкача, ще стана първият веган в света, стъпил на най-високите върхове на седемте континента“, каза Скатов. Той и в момента бележи личен рекорд, тъй като е единственият веган, покорил шестте континентални първенци за по-малко от 24 месеца.

Какво ще прави, след като изкачи и Маккинли? „Проектът ми не е само планини и веганство, той изследва и силата на духа, тъй като психиката е едно от най-важните неща – не вярваш ли в успеха, няма да го постигнеш. Но преподавателската работа ми липсва. Отделил съм много време на растителната защита и в сърцето си зная, че ще се върна към професията на агронома„.

Споделете.

Коментирайте

Close