BASF Priaxor

Малки животновъди готвят големи протести

4

Животновъди с дребни и средни ферми от цялата страна подготвят национални протести срещу политиката на аграрното министерство към сектора. “Готови сме на всичко, за да защитим интересите си. Иначе през 2017 г., заради непосилните изисквания, ще бъдат затворени най-малко 60% от малките ферми в страната”, коментира пред Agronovinite.com в Стара Загора днес Камелия Генова, един от инициаторите на протестите. Тя отглежда 50 кози в семейна ферма в с. Везенково, община Сунгурларе.

В Града под липите се проведе поредното събрание за подготовка на демонстрациите, на което дойдоха над 60 собственици на ферми за кози, овце и крави млечно и месодайно направление от Варна, Перник, Кърджали, Бургас, Хасково, Чирпан, Шумен и други населени места. Те излязоха със серия искания, които ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието. Сред основните настоявания на животновъдите е от схемите за обвързана подкрепа да отпадне задължението им да предават 70% от произведеното мляко на мандрите.

Искаме изцяло да разполагаме с произведената от нас продукция и да я пласираме, както намерим за добре, обясни Генова. Друго искане е да се приеме аналогичен на гръцкия регламент, който да задължи млекопреработвателите и месопреработвателите да работят със суровина, купена от производители в радиус до 150 км от преработвателното предприятие. Така и производителите ще бъдат защитени от експортния натиск, и потребителите ще бъдат сигурни, че консумират истинско мляко и месо, аргументираха се участниците в срещата.

Камелия Генова

Камелия Генова, козевъд от Сунгурларско

Друго тяхно искане е да отпадне задължението по схемите за подпомагане да се произведе фиксирано годишно количество произведено мляко. То е 4 тона на година за крави под селекционен контрол, и три тона за животни, които не се контролират. “Не може да се иска животни, които се гледат в различни райони на страната, да дават еднакво количество мляко. Добре, ще храним животните с протеинови фуражи и ще произведем млякото в количествата, изисквани от МЗХ. Но нали Европа въведе регламент за намаляване на производството на мляко, защо правим точно обратното? Кой ще ни гарантира изкупуването на продукцията при такова свръхпроизводство?”, коментира Генова.

Повечето дребни животновъди се оплакаха от непосилните, според тях, изисквания за животновъдните обекти. “Задължават ме да купя хладилна вана за овчето мляко, която струва 5000 лева. Тя побира 2 тона мляко, а от моите 100 овце доя едва 70 л, пълен абсурд”, възмутен е овцевъдът Венцислав Митков, чиято ферма е в . Садовик, Пернишко. “Защо ни задължават да имаме торови ями – за крави разбирам, но за овце? И как да покрия изискванията за два месеца?”, добави Илия Илиев, който гледа 120 овце в Пернишко.

Според участниците в срещата, аграрното министерство в годините прилага последователна политика, която насърчава само големите играчи, а смазва малките фермери. “Пример в това отношение е забраната за животновъдни обекти в населените места. А хората там какво препитание да имат? И защо ни лъжат, че това е изискване на Брюксел, при положение, че сме виждали животновъдни ферми в селата в Испания, Италия, Австрия, Германия, Великобритания”, каза още Камелия Генова. Сред исканията на колегите й е още МЗХ да осигури до февруари ваксината срещу нодуларен дерматит, тъй като имало обичайна практика осигуряването на ваксините да закъснява.

Животновъдите ще се обединят под шапката на съществуващата браншова организация “Тракийско мляко”. Те продължават срещите в цялата страна за подготовка на национални протести.

loading...
Споделете.

4 коментара

 1. Льольо on

  Ама вие искате само онова селянче от Банкя да бачка с ръцете у джбаците , а вие само да пишете тук и да лапате мухи и милиони , е не става ! Ще ви разочаровам :)))))

 2. Льольо on

  Това е правителството , което извади всички сектори в държавата на улицата от зор да протестират ! Но това не му попречи на портиера ви , да заяви с ръцете в джоба , че ви оставя “държавата в перфектно състояние ” …..Перфектен катун ДА , но не и с усещането за държава !
  За сигурност и просперитет и дума да не става !

 3. ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ on

  Какв тракийско мляко какв пеклева каво пернишшко или ловешко мляко .Какво ви лъже и говори този Т.Колев аз не искам и да знам но зная ,че това няма как да стане и да сте независими.Ве си го правете както искате но накрая пак ще опрете до експертно решение.

Коментирайте

Close