Вкуси България със SlowTours.bg

Мана и вредители съсипаха зеленчуците и лозята

0

Брашнеста мана порази цели плантации с домати

Дъждовете през май и юни направо унищожиха доматите. В Пловдивска област цели плантации биват поразени от брашнеста мана, което води до изскубването им от производителите. Цветът е окапал, завръз липсва, а стеблата и листата са направо черни.

Доц. Стоян Филипов, преподавател в Аграрният университет и един от най-добрите специалисти по градинарство прогнозира,че тази година доматите ще бъдат скъпи и че цените от миналата година едва ли ще се върнат през тази.

Лошите метеорологични условия предизвикаха много неприятели и болести по доматите. Една от основните болести, която по селата наричат „чернилка”, е картофената мана. Тази болест се предизвиква от високата влажност. Тя е гъба, която унищожава листата, а след това и цялото растение. Друга болест, която се предизвиква от бурите и честите валежи е бактериозата. Стопаните вече са се отчаяли, на някой от тях им се е наложило да третират посевите си с химикали и то над 10 пъти, но ефектът е нулев.

Производители третират доматите против мана по 10 пъти, но ефект няма

Димитър Конзуров, който е един от най-големите зеленчукопроизводители в Пловдивско, споделя, че като напръскат и след това завали, дъждът отмива препарата. И така цикълът се повтаря, а ефект няма. Петя Стоянова от пловдивското село Маноле е една от малкото, която е успяла да опази реколтата си, макар това да й е коствало доста средства. Сега ще успее да си ги възвърне и дори да спечели, поради високата изкупна цена на домата. Тя отглежда 2,5 дка в оранжерии и още 1,5 дка на открито. Стоянова казва, че на всеки 5 дни е пръскала с разтвор, който струва 150 лева за 250 мл. Това е достатъчно за около 2 дка. Сега Стоянова има добра реколта, доматите й са розови и големи, достигащи до 1,5 кг за бройка. Успява да ги продаде на едро за 2,50 лв.

В съседното село Шишманци обаче нещата седят по различен начин. Плантациите на италианеца Еро Фабрицио Фроски наполовина са съсипани. Той има над 9000 дка, които са на открито и ги отглежда за домати в консерви. Обаче от влагата на места градините са поразени изцяло.

Някои производители се спасяват от маната като сеят късни домати

Някои от производителите залагат на друг подход и решават да засадят късни сортове домати. Те ще могат да се съберат през септември и ако до тогава успеят да ги опазят, ще бъде печелившо за тях. Доц. Филипов обаче е на друго мнение. Според него това начинание е доста рисковано и почти сигурно, ще е пагубно, поради нарастването на температурите и увеличаването на неприятелите, които ще нападнат доматите. Като препоръка казва, че е необходимо да се пръска поне с 3 различни препарата, които да се сменят. Така ще се избегне създаването на устойчивост при зеленчука. Производителите на домати обаче трябва да се допитват до специалисти за препаратите,които ползват а не да купуват всичко,което се продава в агроаптеките.

Акари нападнаха патладжана, пиперът е поразен от цикади, мана изгори и лозята

Но лошите метеорологични условия далеч не са се отразили само на доматите. Лукът е изгнил направо в земята, патладжаните биват нападнати от акари, маната успява напълно да унищожи лозята, пиперът пък е нападнат от цикада. Сега някой от производителите на грозде залагат на същия метод, като отглеждат късни сортове лозя. Ако успеят да ги опазят, реколтата им ще бъде направо златна. Цената на едро ще бъде от 2 лева и нагоре. Лозари споделят, че има и някои препарати, които действат добре на гроздето, като бордолезовия разтвор, но той трябва да се пръска всеки път след като вали, понеже дъждът го отмива.

Проливните дъждове и лошите метеорологични условия,които ни сполетяха тази година, се отразиха добре единствено на царевицата, ориза и слънчогледа, които обичат точно такъв тип време.

Nikolina-Darzhikova

Николина Държикова

Копирайт: Николина Държикова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close