Месо, заразено с Африканска чума по свинете, открито в Обединеното кралство

0

Месо, заразено с Африканската чума по свинете, е засечено от пристанищните власти в Северна Ирландия. Това е първият случай на вируса в Обединеното кралство, съобщава вестник The Gardian.  Служителите на митницата са конфискували над 300 кг незаконни месни и млечни продукти от багажа на пасажерите.

Пробите, тествани от Института по земеделие, храни и биологични науки в Белфаст, потвърждават следи от вируса, който е силно заразен и може да оцелее няколко месеца в обработено месо. Според Министерството на земеделието, околната среда и селските райони откриването на „ДНК фрагменти“ на вируса не представлява значителна заплаха за здравето на животните в Северна Ирландия, нито променя статута на страната, свободна от болестта.  Но Зоуи Дейвис от Националната асоциация по свиневъдство заяви, че този сектор на Обединеното кралство е много уязвим към инфекцията с Африканска чума.

„Винаги сме твърдели, че най-голямата заплаха за британските свине е от заразени месни продукти, които са незаконно пренесени от заразени региони. След това вирусът се разпространява сред свинете в Обединеното кралство“, казва Дейвис. “Възможно е тук вече да има АЧС, може би в някой хладилник, защото проверките на повечето от нашите граници в момента не са много добри. Рискът е висок – и това е голяма грижа за нас като индустрия. ”

Министерството на околната среда, храните и селските райони обяви, че ще увеличи контрола на АЧС в пристанищата и летищата и ще стартира нова кампания с информационни табла, насочени към пътници от засегнатите от Африканска чума по свинете региони, с предупреждения за внасянето на месни продукти в страната. На този етап АЧС е безвредна за хората, но учените предупреждават, че заради физиологичните прилики между прасетата и хората бъдещите мутации на вируса могат да станат опасни.

Според Световната организация за здравето на животните (OIE), в световен мащаб са засечени над 6000 огнища на Африканска чума по свинете. АЧС може да се предава чрез пряк контакт със заразени животни и да се разпространява чрез насекоми, например кърлежи. Вирусът може да живее няколко години в замразено месо, така че месните продукти представляват особен риск за трансграничното пренасяне на болестта.

Заболяването опустоши свиневъдния сектор в Китай, където е най-голямата популация от прасета в света. Една трета от свинете в страната са унищожени.  Разпространението на заболяването в Европа също води до паника и безпокойство. Заболяването бе открито в Белгия миналата година, а датското правителство изгражда стена, за да предотврати влизането на АЧС в страната чрез дивите свине.

В Румъния са засечени над 1200 огнища на АЧС, България също обяви огнища в областите Плевен, Бургас и Велико Търново.  Междувременно в нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН се казва, че Африканската чума по свинете представлява “сериозна заплаха за продоволствената сигурност”.

Снимка: Даниел Акер / Блумбърг

Споделете.

Коментирайте

Close