Вкуси България със SlowTours.bg

Млад фермер възроди производството на аспержи в Катуница

0

Младият фермер Виктор Илиев от пловдивското село Катуница е сред малцината български производители на аспержи. Той отглежда нетрадиционното за страната ни растение върху осем декара в община Садово, наред с други обичайни за българското земеделие култури.

Виктор Илиев

Виктор Илиев

Малко известен факт е, че производството на аспержи по нашите земи започва още в началото на XX век, с това се е занимавал прадядо ми, разказва 29-годишният Виктор.

Отглеждането на екзотичния за българския пазар зеленчук има семейна предистория, която започва през 1902 г. По това време находчивият земеделец Илия Иванов, прадядо на Виктор, се занимава с професионално отглеждане на ягоди, но решава да увеличи насажданията си с непозната и необичайна за земите ни култура – аспержи. Той е първият земеделец, който засажда зеленчука в България. Благодарение на модерното мислене на прадядото на Виктор и иновациите, които въвежда, аспержите са отглеждани дори през студените зимни месеци в специални парници. Един ден те достигат до трапезата на цар Фердинанд.

По това време не е имало внос на аспержи в България и Фердинанд остава много изненадан, когато ги вижда. Изненадата му нараства, след като разбира, че зеленчукът се отглежда в българското село Катуница. В онези години то е голямо стопанско средище благодарение на жп гарата, през която преминава влакът за Цариград. Селското стопанство в Катуница процъфтява – тук има земеделско училище, основният поминък е производство на фъстъци и на зеленчуци, открит е и научният Институт по растителни и генетични ресурси.

Аспержите от Катуница стигат до трапезата на Фердинанд

Вадене на аспержи в Катуница

Вадене на аспержи в Катуница през 1940 г.

При едно от пътуванията си към Цариград Фердинанд настоява влакът да спре на гарата в Катуница и иска среща с Илия Иванов. Като награда за предприемачеството му го възнаграждава със златен наполеон.
Семейни снимки на Илиеви, на които е запечатано прибирането на реколтата от аспержи през 1940 г., са включени в краеведческата книга за историята на село Катуница. Семейството има и стари фотографии, които свидетелстват как предците им са отглеждали професионално ягоди още в първите години на ХХ век.

Аспержите изчезват от пазара в продължение на няколко десетилетия след 1944 г., когато са обявени за буржоазни зеленчуци, но в новите времена семейството на Виктор решава да възобнови отглеждането им. Родителите на Виктор винаги са се занимавали със земеделие, макар и непрофесионално. Детството на момчето от Катуница е минало по полетата, но решава да завърши бакалавърска степен по маркетинг и магистратура „Управление на човешки ресурси“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. После за свое професионално поприще избира селското стопанство.

Аспержи Катуница

Нива с аспержи край с. Катуница

Първите стъпки в отглеждането на аспержи се оказват много трудни. Въпреки добрите условия за култивиране, липсва достатъчно литература за отглеждането на зеленчука. За Илиеви, както и за други земеделски производители, опитвали да отглеждат културата с променлив успех, основният проблем е, че реколтирането започва през четвъртата година след засаждането.

Първата реколта от аспержи идва на четвъртата година

Семейството от Катуница обаче не се отказва от намеренията си и започва редица успешни и неуспешни опити за отглеждане на аспержи.

Днес Илиеви разполагат с достатъчно информация и опит в добиването на качествена продукция. За да се развие оптимално растението, е необходима песъчлива почва. Трябва да се внимава с връхчетата на зеленчука, понеже те са най-нежната и ценна част, която лесно се наранява, казва Виктор Илиев
Грижите за аспержите продължават през цялата година. В периода между август и ноември се набляга на поливките и борбата с плевелите. Оказва се, че културата бързо прецъфтява. През декември се отстранява листната маса. Премахва се от полето, следва обработка и наторяване, за да се подхрани коренището и да е готово през пролетта.

Виктор Илиев е регистриран като земеделски производител от 2009 година. Междувременно посещава няколко ферми в САЩ по програма за обмен. Засега няма намерение да кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., защото участва в цялата верига на производство и не разполага с достатъчно свободно време. Семейството на Виктор инвестира собствени средства за модернизация и е първото в района на Катуница, което използва капково напояване.

Добри ли са българските условия за отглеждане на аспержи?

Аспержи Катуница

Аспержите на Виктор се продават в големите вериги

В момента Виктор Илиев отглежда върху осем декара аспержи, които са със статут на интензивна беритба. Има и четири декара, които са засадени преди три години. В зависимост от сезона добивът достига до 400-500 кг от декар.

В сравнение с държава като Гърция, която е сред най-големите производители на аспержи за Германия, България има много по-добри условия за отглеждане на качествена продукция. Въпреки че културата не е много популярна у нас, Виктор реализира продукцията си изцяло на вътрешния пазар. В България голяма част от земеделските производители не могат да стигнат до големите вериги, но успехът на младия фермер се дължи на нетрадиционния продукт, който реално сам се продава.

Виктор Илиев

Виктор Илиев разказва за своето стопанство

29-годишният земеделец работи с една от най-големите вериги на българския пазар. Лично се грижи за транспортирането на зеленчуците, за да са доставени с отлично качество. Освен аспержи, правнукът на Илия Иванов отглежда 9-10 разнообразни култури на площ от около 80 дка. Обработва 15 дка с пипер, още по толкова с тикви и със зеле. Младият фермер гледа 5-6 дка с домати, салатно цвекло, стопанисва и овощна градина от 12 декара.

Споделете.

Коментирайте

Close