Създадоха мобилно приложение за отглеждане на кокошки (ВИДЕО)

0

Българи разработиха мобилно приложение за отглеждане на кокошки

Българи разработиха единствения в  света мобилен софтуер за отглеждане на кокошки. Проектът е част от състезание на НАСА. За втора поредна година космическата агенция организира единственото по рода си технологично състезание Space Apps Challenge. Целта е млади учени и програмисти от цял свят да се опитат да решат 50 от най-наболелите проблеми на планетата. Един от тях, според НАСА, е отглеждането на кокошки. С решаването му се е заел българският отбор.

“Ние предлагаме мобилен и уеб апликейшън, който може да ти помогне да си отгледаш кокошка в домашни условия”, разказва програмистът Кирил Николов. Приложението ChicksBook е първото по рода си в света. Името му е взаимствано от социалната мрежа Facebook. Нашият отбор, в който участват още Иван Жеков, Павел Колев, Стоян Иванов и Атанас Керанов, създава приложението само за 48 часа.

“Да кажем, че имам 4 кокошки. Оттам нататък приложението само ще дава инструкции как да ги отглеждам, как да се грижа за тях. ChicksBook ще менажира птицефермата, ще изпълнява и ролята на счетоводител. Първата му част е обучителна и е достъпна за всеки потребител. Имаме и специален речник с непозната терминология, с която ще се сблъскат новаците“, разясняват програмистите.

Разработеното от нашите момчета приложение дава информация не само за това кога, как и с какво да се хранят кокошките, количеството автоматично се ъпдейтва спрямо породата на кокошката. Приложението ще дава съвети на начинаещите как да си направят кокошарник, с какви нагреватели да го оборудват, ако се задава буря, ще ги подканва със съобщение по телефона: “Прибери си кокошките!”.

Потребителите ще може да се запознаят с 60 породи, отглеждани на територията на САЩ, да разглеждат яйцата им. Ако броят на кокошките във фермата им надхвърля определения и ги грози санкция, приложението ще подава сигнал на собственика. То ще изчислява и кога храната за кокошките е на привършване, ще посочва най-близките магазини с работното им време, разстоянието до тях.

Българският тим е събрал информация за 50 хил. магазина в САЩ и за 20 хил. ветеринарни клиники. А от асоциацията на кокошкарите зад океана са черпили знания за всички събития на континента, свързани с домашните птици. Тъй като в САЩ е забранено да заколиш кокошката си, ако си решил да я сготвиш, трябва да извикаш специалист по умъртвяването на птици. Затова талантливите ни сънародници са систематизирали и тази полезна информация.

Създаването на домашен кокошарник е най-новата мода зад Океана. Хората обаче масово не знаят как да го правят. Всеки щат има различно законодателство – във Флорида по закон можеш да отглеждаш най-много по 6 кокошки, другаде – до 24, в Северна Дакота пък е забранено да отглеждаш петел. Любителите на домашните кокошарници се информират от десетки форуми и сайтове. Информацията обаче е разпокъсана, не е систематизирана и леснодостъпна. Това явно е провокирало НАСА да изведе проблема като обществено значим и да търси решение с помощта на високите технологии.

“Затова разработихме този софтуер за отглеждане на кокошки в домашни условия и как да го правят по-ефективно”, казва Кирил. От НАСА решават да поощрят най-добрите отбори във всяка една категория.

Нашите момчета ще се състезават на световния финал с призьорите на 80 града от 41 държави от целия свят през юни. А в края на годината най-добрите в световен мащаб ще присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN и ще придобият практически познания по космическо летене.

Споделете.

Коментирайте

Close