Вкуси България със SlowTours.bg

Мулчирането на градината с овча вълна задържа влагата и пази от плевели

0

Мулчирането е от съществено значение във всяка градина. Мулчът може да е от трева, листа, силаж, слама и разнообразни растителни остатъци. Но как се прави мулчиране с вълна и защо то е ефикасно?

Опитните градинари посочват няколко плюса на този метод:

  • Вълната поддържа почвата хладна през лятото и топла през студената зима;
  • Вълната не позволява почвата да изсъхне;
  • Мулчирането с вълна спомага за предпазване от плевели;
  • Вълната добавя хранителни вещества в почвата.

Много от хората, опитали този метод, казват, че имат по-малко проблеми с охлювите, а това е много важно при отглеждането на зелени салати и различни сортове зеле. Друго предимство е, че вълната е дълготрайна, тъй като издържа около две години, преди да се наложи да я подмените.

Мулчиране с овча вълна
Някои стопани в България вече успешно прилагат метода на мулчирането със сурова, непрана вълна. Катрин Цанев от фермата „Венец. Т“ в Плевенско не използва никакви пестициди и изкуствени препарати, тори само с компост и вълна. Тя чете изследвания за мулчиране на ягоди с вълна и научава за торове с пелети, произведени от овча вълна.

„Решихме просто да прескочим преработката на вълната. Купуваме за стотинки овчи руна, които нямат пазар в България, и мулчираме почвата с тях. Те са пълни с овча тор и хем потискат плевелите, хем задържат влагата и торят при всяко поливане. Благодарение на овчата вълна, нямаме никакви проблеми с болестите, освен това имахме домати до ноември, докато в цялото село бяха изгорели още през август“, казва Катрин Цанев.

Мулчирането с вълна е подходящо за ягоди, зеле, зелени салати, фасул, царевица, пипер, тиквички, краставици и домати. Някои стопани използват сурови овчи кожи с непрана вълна, а други, които нямат познати овцевъди, използват вълнени рогозки, като ги нарязват като подложки с подходящ размер отвори за растенията.

Споделете.

Коментирайте

Close