BASF Priaxor

Музей на горското дело откриват в местността Юндола

0

Национален музей на горското дело се открива днес в местността Юндола. Събитието е част от националната програма за отбелязването на Седмицата на гората, която тази година се провежда от 3 до 9 април. Националният музей на горското дело е на територията на Учебно-опитното горско стопанство в Юндола. За историята на горското дело в региона по време на церемонията ще говори доктор хонорис кауза на Лесотехническия университет проф. Никола Колев. Ще бъдат поднесени цветя на паметните плочи на двамата известни лесовъди Христо Разсуканов и Васил Попов във Велинград.

„От началото на миналия век до сега у нас са създадени повече от 18 млн. декара гори. Само държавните горски предприятия през миналата 2016 година са залесили около 21 хиляди декара гори”, каза вчера зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров. Той припомни, че за пръв път Седмицата на гората се отбелязва през 1925 г. като празник на залесяването.

„Нашите лесовъди са били изключително добре подготвени, в края на XIX и началото на ХХ век са създадени прекрасни паркове, на които се радваме и до днес”, посочи Палигоров, и допълни: “гората ни дава много – от невидимата до ясно осезаемата чистота на въздуха, положителната енергия на водата, песента на птиците, обаянието на планинските цветя – това е един неповторим и уникален свят“.

Днес около 100 000 души са заети пряко и косвено в горското стопанство. Интересът, който децата и учениците проявяват към гората и природата дава надежда, че имаме много последователи, каза още заместник-министърът.

По време на официалното откриване на Седмицата на гората зам.-министър Палигоров и директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов наградиха най-заслужилите лесовъди. Призът „Лесовъд на годината“ получи инж. Руси Русев – зам.-директор на „Държавно горско стопанство – Сеслав“. Негови подгласници са инж. Илия Ангелов – началник на отдел „Инвентаризация и горскостопанско планиране“ в ИАГ, инж. Йорданка Карамишова – директор на „Държавно горско стопанство – Костенец“, инж. Стоян Поптомов – „Държавно горско стопанство – Селище“.

Носител на приза „За цялостен лесовъдски принос” е инж. Богдан Богданов – ветеран лесовъд и дългогодишен главен редактор на в. „Българска гора“. Посмъртно бе дадена специална награда „За цялостен лесовъдски принос” на инж. Коста Чолаков, работил като зам.-директор на Регионална дирекция по горите –Сливен.
Инж. Ивайло Иванов – доскорошен директор на Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ в Изпълнителна агенция по горите, бе определен за носител на специален приз „За въвеждане на иновации в горския сектор”.

Традиционните награди за служител по контрол и опазването на горските територии за 2016 година взеха горските инспектори Лако Лаков – РДГ-Ловеч, Мартин Иванов – РДГ- Берковица, Тончо Гудов – РДГ- Бургас и Пламен Кръстев – РДГ-Ловеч.

След официалното откриване на Седмица на гората г-жа Диана Тонова – областен управител на област София-град, инж. София Торолова – Областен управител на Софийска област и зам. министър проф. д-р Иван Палигоров залесиха фиданки от дъб в двора на Националния исторически музей.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close