Вкуси България със SlowTours.bg

МЗХ дискутира по e-mail поправките за субсидиите

0

Аграрното министерство реши проблема с обсъждането на поправките за субсидиите – приема коментари по мейла

Министерството на земеделието и храните измисли високотехнологичен начин да се обсъдят ремонтираните наредби, които предвиждат промени за субсидиите на фермерите и преразпределителните плащания. Чиновниците решиха проблема с обвиненията в липса на прозрачност, като регистрираха имейл, на който чакат коментари и предложения. Адресът е [email protected].

На този мейл ще се приемат коментари и предложения по проектите на наредби, свързани със стартирането на Кампанията за приемане на заявления за подпомагане за 2014 г. Всички заинтересовани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по схемите и мерките за подпомагане през 2014 г. Електронният адрес е публикуван в рубрика „Актуално” на сайта на МЗХ.

Това официално съобщение разпространи пресслужбата на министерството. Екипът на аграрния министър проф. Димитър Греков, който днес го похвали, че е станал генерален комисар на изложението „Експо Милано 2015“ в Италия, не дава разяснения как ще участват в т. нар. „обществено обсъждане“ фермерите, които са в отдалечените райони и нямат достъп до Интернет, или възрастните земеделци и животновъди, които не са компютърно грамотни (виж снимката). Това означава, че някой друг вместо тях ще изкаже мнение какви субсидии да получават те.

В Румъния този проблем се реши частично, след като се въведе известяване с SMS на мобилен телефон.

Големите земеделски производители са против промените, с които ще бъдат подпомогнати овощари, животновъди и производители на зеленчуци

Реакцията на аграрното министерство с регистрирането на специалния имейл адрес дойде след натиска от страна на браншовите организации на зърнопроизводителите и земеделските производители НАЗ и НАЗП, които обвиниха МЗХ в липса на прозрачност и работа на тъмно.

„Протестираме срещу начина, по който МЗХ и в частност дирекция „Директни плащания” с директор Снежана Благоева са изготвили на тъмно проект на наредба от изключително важно значение за земеделските производители“, заявиха преди дни от НАЗП. Против начина, по който са поправени наредбите скочиха и от НАЗ. „Такова решение може да се вземе само след мнимателен анализ на ситуацията и нуждите на земеделските производители в страната и след задълбочени дискусии между политическото ръководство, експерти и браншовите организации“, коментира пред Agronovinite.com председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Бюрхан Абазов утре ще обсъжда с браншовици промените в наредбите за субсидиите

В същото време едрите земеделци и арендатори, които членуват в тях, нямат никакъв интерес да се правят преразпределителни плащания или пък да се слага таван за субсидиите на стопанства над 10 000 декара, каквито мерки предвижда министерството. Те категорично не са съгласни да получават по-малко субсидии, за сметка на малките и средните фермери. Чрез преразпределителните плащания ще бъдат подпомогнати овощари, производители на зеленчуци и животновъди, което подчертано не се харесва на големите производители на зърно.

Преди минути МЗХ обяви, че утре, 25 февруари, от 14 часа в сградата на министерството ще се състои обществено обсъждане на спорните наредби. От анонса става ясно, че зам.-министърът Бюрхан Абазов ще се срещне с представители на браншовите организации, за да обсъдят промените в Наредба 2 за директните плащания.

Споделете.

Коментирайте

Close