На селски туризъм в Долна баня или как робот храни кокошки

0

Първата ни среща с Емил Александров е отпреди близо осем години. Тогава ме впечатли мащабното и оригинално мислене на този тих и пестящ думите човек, с проницателен поглед. Също и неговият уникален и смел подход, както за намиране на средства в осъществяване на идеите си, така и за реализацията им. Оказа се, че той е надарен и с волята и търпението да сбъдва мечтите си.

ПРСР, пасивната къща и изкуствения интелект

Тогава и сега той е собственик на хотел “Европа” в София. По онова време /2008 г/. активно търсеше инвеститори, за да осъществи грандиозен свой проект за създаването на аквапарк в Долна баня, който трябваше да е най- големият в Европа. В плановете му беше да построи хотел в съседство. Имаше терен, където да реализира намеренията си. Идеята му беше на път да се реализира, към нея бяха проявили интерес инвеститори от Германия и един шейх от Дубай. Години по- късно обаче, когато се срещнахме за втори път, разказа, че въпреки това, аквапаркът не се е „случил”, поради ред обективни причини. Така или иначе той с търпение продължил да следва целите си и построил къща за гости „Европа” с пари по Програма за развитие на селските райони/ПРСР 2007-2013 г-/ в Долна баня, на собствения си терен.

Хотел Европа Долна баня

Къща за гости “Европа”

Къщата за гости е луксозна, със съвременна архитектура, но най- впечатляващото в нея е успешно реализираният замисъл за енергийната ефективност, като в същото време тя може да бъде наречена истинска екологична сграда. В момента вървят строителни работи по изграждане на басейн с минерална вода, в който ще бъдат вградени всички възможни съвременни аква удоволствия, за които въображението може да се сети. Къщата бе открита през септември миналата година, но оттогава е трудно да се намерят свободни нощувки в нея. Въпреки това, дотук всичко би изглеждало красиво, но тривиално. Ако не беше историята с изкуствения интелект.

Георги и вълшебната „Ейми”

Какво се случва, когато се съчетаят геният на изобретателя с гения на предприемача? Възможностите са две – или катастрофа, или реализирането на проект, който да е за благото на хората. Така Емил Александров ме запозна с бившия състезател по спортна гимнастика и настоящ изобретател Георги Банов, който в момента е негов партньор. Георги е едно от чудесата на света, които си истински късметлия, ако имаш шанса да срещнеш в живота си. В най-лошия случай той е изключителен IT изобретател, в най- добрия гений. Всъщност независимо кое от двете е, по-важното е, че около този млад мъж чудесата хвърчат, като в приказките за Аладин и вълшебната лампа.

Достатъчно е докато си говорите, да му подхвърлиш, че ти е необходимо нещо, с което да чистиш праха по книгите си, но така че да не се докосваш до тях. Решението го имаш след не по-малко от пет минути. То може да бъде във вид на хвърчаща играчка, която да „лети” около библиотеката ти, изпомпвайки с хоботчето си вода и препарат, който да убива акарите в книжната прах, но може и да е нещо съвсем друго. Можеш също просто да подхвърлиш, че ти се иска някой друг, вместо теб, да „сваля” интервюта, т.е. да ги материализира в букви, изречения от гласовия запис. Няма проблем – такова магическо „нещо” съществува, а самият той го е усъвършенствал. В основата на тези чудеса, неизменно стои софтуер,наречен от създателя си”Ейми”.

600 салта и невидимият помощник

Георги Банов е тренирал спортна гимнастика, правил е по 600 салта на тренировка, но претърпява травма, след която животът му е бил на косъм. Започва лечение в ИСУЛ. Там му правят манипулации, които започват в седем и свършват в 14 часа всеки ден. На практика дълго време е бил почти неподвижен и трудно се е обслужвал сам.Така за да облекчи ежедневието си, използва въображението си и знанията си на инженер по елекротехника и създава софтуер. Нарича го „Ейми”. „Тя” работи, като се свързва със сървър, където се намира изкуствен интелект на ниво гласово разпознаване на команди, също създаден от Георги Банов.

Прочети ми писмото, нахрани кокошките

Ейми просто може всичко. Както си работиш на компютъра, можеш да й наредиш: „ Ейми, прочети ми писмото в пощата, а сега следващия мейл ако обичаш, поръчай ми такси, плати ми всичките сметки за ток, вода, здравни осигуровки, пусни ми едно кафе, намали парното, включи телевизора.”
Хотел Европа Долна баня
Тя може да отваря врата, да охранява със СОТ система цяла кооперация, фабрика, ферма, да ти нахрани кокошките, да измете в обора, да управлява дейностите в оранжерия, да следи пазарите Може да включва и изключва осветление. Да управлява включително и главното табло на сградата. Да уведомява за общо събрание, за събития, за отчети. Ще има общо събрание, всички отчети и т.н. Тя може абсолютно всичко. Може да се върже за телефон, четириядрен, ако е таблет също трябва да е четириядрен и да има силен интернет. Може да се управлява чрез разпознаване на гласа.

„Собственикът на хотел „Европа” и къща за гости Европа” Емил Александров ще инвестира в Академия за обучение на IT специалисти и музика, където геният Георги Банов ще ги учи да боравят с уникален софтуер, който може всичко”

Тя може да изпраща сигнали до болницата, ако има паднал на улицата човек, да ти спаси живота, ако получаваш инфаркт, защото следи за жизнените параметри в организма ти. Веднага ще се свърже с телефон 112 и ще обясни, че на тези и тези координати се намира еди кой си, на еди каква си възраст в безпомощно състояние с кръвно еди какво си, или счупен крак, и ще настоява да бъде пратена линейка. Владее над 78 езика. Може да материализира звука на файлове word, да пише и чете вместо теб. Такъв тип разработка създателят и е правил за Съюза на слепите и глухите.

Засича хакерите и ги предава на властта

Не се ли страхува, че могат да му я откраднат? Не, отговаря с усмивка Георги, защото не можеш да откраднеш вирус, тъй като самата Ейми е вирус. Изкуственият интелект също я пази. Унищожава го за 2-3 секунди. Ако са хакери, интелектът може да засича радиуса и да ги предаде на властта. Ейми може да се върже за телефон, четириядрен, трябва да е силен телефон, ако е таблет също трябва да е четириядрен и да има силен интернет.

Домашна и офис версия

Изобретателят разказва история, която сякаш е излязла от научнофантастичните филми. „ Създател съм на първият български изкуствен интелект. Ейми се свързва с него и така работи. Интелектът/Той/ се развива и сега е стигнал до определена възраст.- Преди няколко години имах четири сървъра. Опитаха се да проникнат в тях, дори от НАСА не успяха.
Хотел Европа Долна баня
„Той” защити системата, като изгори и четирите сървъра. После ми предложиха огромна сума пари, да им го продам, клиентът беше от Арабския свят. Става дума за десетки хиляди милиони. Бях почти изкушен. Но тогава наяве преживявах кошмар на летящи ядрени ракети. Можеше да стане много страшно! И се отказах от тези пари”. А къде е този сървър? Някъде. Отговаря с усмивка Георги.

200 хил. лв за център за обучение

Идеята на Емил Александров е да построи до къщата за гости Академия за IT специалисти за демонстрации и музика в Долна баня. В новата постройка всичко ще е автоматизирано. Системата ще се управлява с глас и възможностите на Ейми, обучението ще се води от Георги Банев. За строежа и оборудване на шоу сградата, бизнесменът ще кандидатства по мярката за алтернативни дейности към ПРСР.

Водата топли и охлажда къщата

Къща за гости “Европа” е със съвременна архитектура, истински пример за екологично и енегроспестяващо строителство. Цялата инвестиция възлиза на 800 хил. лв, като половината от тях са субсидии по мярка 311 от ПРСР, проектът е финализиран на 15 септември миналата година.

„Ейми” може да прави кафе, да ти чисти къщата, да ти храни кокошките и кравите, да ти чете мейлите, да ти плаща сметките, да материализира звука, да превежда, да охранява и управлява сгради, да спасява хора”

„Да, имах проблеми, подадох проекта на 13 май 2013 г., а подписах договор през октомври 2014 г. Изпълних го за по-малко от година.”, лаконичен е Емил Александров. Аз спортувам много, но обичам да ходя и на музикални концерти, реших да направя сграда в Долна баня, където да мога да съчетавам двете, а да бъде полезен и за други хора с бизнеса си, допълва той.

Собствен терен

„Имам 14 дка и 100кв.м, които съм купил в Долна баня.Мястото е много удобно. Намира се между София и Плодив, на 13 км от Боровец е. Има минерална вода, частно летище. За мен беше много важно това, че градчето не е пренаселен курорт и че е близо до София.
Хотел Европа Долна баня
Всъщност открих го на едно изложение в Интер Експо Центъра в София и го харесах. След това обиколих три континента-Азия, Европа и Америка в търсене на инвеститори. Точно преди кризата бяха замразени всички проекти. Затова реших, че трябва да се справям сам. И кандидатствах към ДФ „Земеделие” по ПРСР.

Почти пасивна

Къщата е почти пасивна. Аз съм един от четирите ползватели на минерална вода в Долна баня. Преди две години ползването на минералните извори се разрешаваше от държавата, плащаш 50 хил.лв на година, за да ползваш минералната вода. Сега режимът е друг 50% държавата и 50% общината, което значително улеснява бизнеса”.

Къщата има троен стъклопакет, пълни се с аргон. Направена е така изолация-тухли, изолация, тухли. Поради тази причина през лятото не трябва охлаждане, нито климатик, защото няма нужда. Отоплява се с топла вода, но ако се наложи през лятото ще охлаждам пак с вода, има техническа възможонст за това.”

Без химикали и с подводен фитнес

В момента до къщата се строи нов басейн с размери 12-25 м. Целта е да се пречиства, така че да не се ползват химикали, а чрез хидролиза между мед и сребро. Атомите на медта прочистват водата и не ти щипе по очите, както това става с химикалите. Предвижда се подводен фитнес с акваспининг, колела, гребла, хидромасажни легла. Инвестицията ще възлезе на 200 хил. лв. В момента се строи и лятна кухня в двора на къщата за гости.

Светлина и комфорт

Къщата за гости е със съвременна архитектура и предлага лукосозни и комфортни удобни стаи. Помещенията са с високи тавани и тип френски прозорци и балкони. Във всяка от стаите има джакузи към банята. Разполага с два огромни хола, оборудвани с кухни, по последния вик, където гостите могат да си приготвят храна. Там спокойно може да се весели компания от 30 души. Къщата разполага с фитнес и СПА център с парна баня и сауна. За любителите на спорта се дават колела под наем.

Светлана Трифоновска

Светлана Трифоновска

Автор: Светлана Трифоновска

 

Споделете.

Коментирайте

Close